2023. május 22. 21:36 - franyokriszta

Jókai párkái – Kőszívű – A Baradlay-legenda

19ec3be8530d0c06ba9d605b367e4807.jpgA kötelező olvasmányoktól ódzkodó mai iskolások sokkal irigylésre méltóbb helyzetben vannak, mint amilyenben a mi korosztályunk volt: az én osztálytársaim még versenyt futottak a könyvtárba a Kötelezők röviden sokat forgatott példányaiért, vagy reménykedtek abban, hogy filmen sikerül megnézniük azt, amit nem akartak elolvasni. Viszont a mai fiatalság egyre több regény esetében dönthet úgy, hogy megnézi a történet színpadi, azon belül is egyre nagyobb eséllyel zenés köntösbe öltöztetett változatát – ehhez a sorhoz csatlakozott Jókai Mór A kőszívű ember fiai regényeposza is (amit szerény véleményem szerint az alábbi lenyűgözött beszámolótól függetlenül is vétek kihagyni az olvasmányok sorából).

329068476_3370442276506860_5174693471251251150_n.jpgA Kőszívű – A Baradlay-legenda már a keretes szerkezetet megadó nyitóképét követően sem szokványosan kezd: Baradlay Kazimir (Mécs Károly) egyszerre legalább három különböző irányból néz le ránk, és haldoklóhoz képest meglepően mennydörgő hangon, határozottságtól eltelve közli feleségével felvételről végakaratát – amellyel kapcsolatban a pillanatokkal később özvegy Marianne azonnal megfogadja, hogy szöges egyenest az ellenkezőjét fogja megvalósítani. Hiszen a zsarnoki Baradlay megrögzött császárpárti volt, az érzelmeket hírből sem ismerte, és három fia életét is a politikai széliránynak megfelelően betonozná be, függetlenítve a családi szálaktól és álmoktól. Azzal azonban az elhunyó főispán nem számolt, hogy ebben a történetben szinte kivétel nélkül a nők alakítják a férfiak sorsát: Baradlayné először is hazarendeli Pétervárról legidősebb fiát, Ödönt, és nemcsak hogy elősegíti, hogy elvegye rangon aluli kedvesét, még a főispáni székbe is beülteti, a forradalmi terveket dédelgető magyar tábor élére helyezve. 332251791_743116580751180_1441221520691473387_n.jpgEközben a másik két fia, Richárd és Jenő Bécsben éli életét, amelyekbe éppen beleszövődik egy-egy szerelmi szál, miközben az osztrák fővárost is elérte a forradalom szele. Richárdnak ugyan a császár katonájaként épp megfékeznie kéne a változást támogatókat, Baradlayné közbenjárására a magyar forradalmi sereg hősévé válik, míg Jenő keserűt csalódik a kedvesének hitt nőben, és a családi birtokon nyalogatja sebeit. A történelemórák révén azonban jól tudjuk, milyen véget ért az 1848-49-es szabadságharc, így nem meglepő, hogy a két idősebb Baradlay-fivér már a halálos ítéletről szóló döntést várja, mikor is megesik a történelmi regények egyik legfrappánsabb fordulata: egy téves címzés miatt a családját menteni vágyó, a haszontalanságába beleroppanó Jenő ölébe hullik a lehetőség, hogy megóvja Ödönt, és helyette áll a kivégzőosztag elé. De a dráma mellett mégis a keserédes happy end győzedelmeskedik, hiszen a két életben maradó testvér a családjaik mellett élheti tovább az életét, míg Erzsébet királyné szerepében Miklósa Erika egy gyönyörű áriával megerősíti, milyen egyedi nép a szabadságáért minden csapás ellenére is örökké, büszkén küzdő magyar.

baradlayne.jpgMég a regénynél is hangsúlyosabban érződik a musicalben Baradlayné „játékmesteri” hatása, hiszen kis túlzással minden egyes jelenet az ő döntéseinek és lépéseinek a következményeként jön létre – Polyák Lilla pedig brillírozik ennek a rendíthetetlen, a fiaiért élő anya szerepében. Elegáns, arisztokratikus, mégis emberi érző lény, aki fel van készülve arra, hogy a céljainak ára is van, mégsem tagadja meg önmagát, minden nehézséggel bátran néz szembe, miközben képes átengedni a gyermekei szívét más, arra érdemes nőknek. Fel sem kell emelnie a hangját, mégis uralja a környezetét, hűvös nyugalommal dolgozik azon, hogy felperzselje a férje terveit, és csak egyszer bicsaklik meg, ezáltal az egyik legszívbemarkolóbb pillanat a kedvenc fiát elvesztő anya gyászdala. A darab zenei része önmagában is borzasztóan erős, mind az anyagot, mind az azokat előadó művészeket tekintve, de talán még közülük is kiemelkedik mind a karakter, mind az énekes színésznő.

odon.jpgA legidősebb fiú, Ödön szerepében Ember Márk volt látható, az ő első szólója után hangzott fel az első üdvrivalgásos taps, amely utána már lassan a darab dalbetéteinek megszokott kísérőelemévé vált, méltán. A szorgalmas, céltudatos testvér Oroszországban is fényes életet építhetne fel magának, a szíve mégis hazahúzza kedveséhez, Lánghy Arankához (Katona Kinga), és végül valóra is válthatja az álmait, amelyek mellett rögvest belecseppen a történelemformáló politikába. Következetesen halad felfelé a ranglétrán, halált megvető bátorsággal vezetve a magyar hadakat, és szinte biztosra vehetjük, ha sikerült is volna a szökése, a becsületessége nem hagyta volna sokáig nyugodni, ugyanúgy vállalta volna a következményeket, mint így, hogy feladta magát. Az ő révén pedig még a Jókainál nyitva hagyott, égető kérdésre is választ kapunk, nevezetesen: vajon elárulta-e Ramiroff Leonin (Serbán Attila) az ellenséges táborban harcoló legjobb barátját?

richard.jpgA fiatal női olvasók kedvenc szereplője nagyon nagy valószínűség szerint generációkon át Baradlay Richárd lehetett, és Fehér Tibor tökéletesen megtestesíti a közkedvelt és könnyelmű katonából a szerelem és az anyai hívószóval megfűszerezett, hazafi kötelezettségérzet hatására a végsőkig kitartó, az ellenség végakaratát is szívósan teljesítő huszárkapitánnyá váló középső testvért. Bőven kijutnak neki humoros jelenetek is, felvágott nyelvének és állandó széptevő kényszerének hála gond nélkül zsebeli be a közönség szimpátiáját, és bár az igaz szerelem a cserfes, de áldozatkész, merész Edit (Kovács Gyopár) képében villámcsapásként éri, mégsem változik meg gyökerestül (szerencsére). Remekül kidomborították Richárd tépelődését is, amelyet az okoz, hogy a császár felesküdött katonájaként a saját népére kellene fegyvert emelnie, Palvicz Ottóval (Berettyán Sándor) való párbaja sűrítve is eléri a Jókai által megálmodott hatást, és a darab végére elhisszük: ez a férfi is felnőtt végre.

jeno.jpgA Baradlay-házaspárban kevés közös volt, ezek egyike, hogy mindkettejüknek a legkisebb, Jenő volt a kedvence, akit ezúttal Veréb Tamás keltett életre. Ő a villámhárítóként is működő fivér, aki igyekezne kordában tartani a kicsapongó Richárdot, miközben a teljes forradalmi lázban élő ifjúságtól eltérően rá szinte semmilyen hatást nem gyakorolnak az eszmék, olyannyira szerelmes Alfonsine-ba. Mivel érthető okokból a bécsi forradalom java is a tömörítés áldozatául esett, így Jenő szerepe az első felvonásban nem kifejezetten jelentős, de kap két olyan gyönyörű dal(részlete)t, amitől mégsem marad teljesen láthatatlan, amellyel több szereplő is vádolja a csendes hivatalnokot, némiképp joggal. A remélt legnagyobb boldogságból zuhan bele a csúf valóság karjaiba, a fájdalmát végig magával hordozza, miközben megveti önmagát, amiért a többiekkel ellentétben nem harcol, csak otthon ül – nem véletlen, hogy azonnal kihasználja a lehetőséget, mikor tehet valamit a családjáért, és végre megmutathatja, milyen bátorság rejtőzött benne.

alfonsine.jpgBaradlayné mellett a szálak szövésében vezető szerepet vállal még Plankenhorst Alfonsine, csakhogy teljesen ellentétes oldalon: Gubik Petra karaktere császárpárti és végtelenül romlott lelkű. Egy hamvában halt, beszennyezett szerelem újraélesztése vezérli, és ennek érdekében bármit megtenne, bárkin keresztülgyalogolna. Az alma nem esett messze a fájától, anyja, Antoinette (Náray Erika) is szívtelen teremtés, de Alfonsine-t egyre inkább hatalmába keríti az őrület, ami a korlátokat is felőröli, így a bosszúvágytól vezérelt nő a darab végére már valóban mindenre képessé válik, miközben egy-egy hátborzongatóan zseniális szólójával egyszerre több ezer ember lélegzetvételét állítja el – úgy, hogy nincs egy pillanat sem, mikor kedvelni lehetne ezt a vonzó, de vérszomjas nőt.

ridegvary.jpgA „gonoszok táborát” erősíti Ridegváry Bence, a magyargyűlölő magyar is, aki bosszút állna mindenkinek, aki valaha is megsértette, élen a Baradlayakkal – Feke Pál pedig a karakter nevében rejlő ridegséggel, könyörtelenséggel veszi ki a részét a történet alakításában. Alfonsine-nal ellentétben ő a jéghideg, látszólag emberi érzelmet felmutatni képtelen potentát, kifürkészhetetlensége álarcát csak nagy ritkán ejti le a számára legváratlanabb fordulatok megrázkódtatásában. A céljaiért ő is képes bármire, még a hidegvérű gyilkosságra is, így lesz tökéletes ellenpólusa és mégis torz tükörképe Baradlaynénak – talán éppen ezért is kettejük szólója, az Ezután az előadás egyik katartikus pillanata.

tallerosy.jpgMindenképpen szót érdemel még a musicalben hősiesebbé váló Tallérossy Zebulon is, a két lábon járó viccjelenet-beszállító: Csonka András beazonosíthatatlan lingvisztikai érzékkel megáldott nemese itt egyértelműen a Baradlay-család mellett teszi le a garast, és ki is tart mellettük – igaz, némiképp önös érdekből, hátha sikerül az öt lánya közül legalább egyet a fiúk nyakába varrni. Váratlanul azonban önfeláldozó hőssé avanzsál, mikor az elzabrált csordája ellentétele helyett kitöltetlen útlevélre bukkan, de még hősiességében is ugyanolyan kacagtató marad, mint korábban.

d2d0cc709831746e71f91a73b2b6a45b.jpgA teltházas előadásokkal futó Kőszívű – A Baradlay-legenda iskolapéldája annak, hogyan kell egy klasszikust a mai széles közönség igényeinek megfelelő módon adaptálni: a szerteágazó, szövevényes történetet épp annyira húzták meg, hogy a lényege ne csorbuljon, minden ízében követhető és élvezhető maradjon, nem erőszakoltak bele a korba nem illő utalásokat vagy szájba rágós szemfelnyitogatást, az erős női karakterek saját jogukon erősek, és nem azért, mert most épp ez az elvárás a friss művészeti termékekkel szemben, a kiváló szereposztás szereplőinek java pedig olyan dalokat kap, amelyeket méltán követ az ováció és az öröm, mikor a dallamtapadástól „kínzott” néző ráébred: a zenei anyagot bármikor meghallgathatja az interneten. Ki tudja, melyik klasszikus magyar regény érdemesül ki következőként a zenés színpadi feldolgozásra, de a fent látottak alapján bizakodóak vagyunk!

Fotók: Kőszívű - A Baradlay-legenda
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr2618130014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása