2023. január 24. 17:29 - franyokriszta

A vonat nem vár – Moszkva-Peking Transzszimfónia

280760537_10166166648780384_2027211480359732509_n.jpgVonattal utazni mindig egyfajta különleges életérzés. Legyen szó csak egyszerű zónázóról vagy akár a nyáron a Balaton felé áramló tömegről, mindig rejteget némi sejtelmes rizikófaktort az út: vajon lesz-e vezetékszakadás, vágányhiba, betemeti-e a hó a síneket, kifogunk-e egy különlegesen viselkedő, bosszantó utastársat? Minél hosszabb az út, annál nagyobb a sansz valamelyik bekövetkeztére – mit mondjon akkor az, aki a bő hat napon át Moszkvától Pekingig robogó Transzszibériai Expresszre ül fel? A kérdést Kárpáti Péter egy dokumentum-abszurdban válaszolta meg, amelyre a Katona József Színházban válthatunk jegyet.

280726140_10166166650930384_3895481551395513285_n.jpgIzgatott utasok tömege várja Moszkvában a híres vonatot – ki egy fél patikával készült az útra, ki csak egy közeli állomásig utazik abban a reményben, hogy útközben alaposan felönthet a garatra, ki még a bőröndjét is a peronon felejti. Színes társaság, ami kilométerről kilométerre egyre színesebb lesz, felvonultatva az egykori Szovjetunió majd’ minden nemzetiségét, miközben a ki tudja, mi okból idekeveredő német utas, Moritz az orosz nyelvet nem ismerve értetlenül szemléli környezetét. Pedig ezen nincs mit érteni, sem Moritznak, sem a nézőnek: nem egy egyirányú, kerek történet bontakozik ki a szemeink előtt, sokkal inkább csak egymással szegről-végről érintkező, néhol egymásba átfolyó, néha teljesen pszichedelikus etűdök szökellnek a szemeink előtt a folyamatos zakatolás során, hogy aztán a végállomás után a nézőtér különböző sarkaiból szálljon fel a tétova kérdés: most akkor mi van? Mit is láttunk, mi történt a végén? A hét időzónát átszelő út során alkalmi barátságok, futó románcok születnek, sőt még ikerbabák is, és ha valamiben nincs hiány, az a vodka: jó és sablonos orosz közeghez híven egy-egy üveg Absolutszkaja vagy Russian Sztandardszkaja minden bőröndben lapul, elsimítva a nézeteltéréseket vagy akár a nyelvi konfliktusokat is. 280643988_10166166650975384_2247918957814773232_n.jpgA helyzetkomikum sok esetben magasszintű intellektuális humorral társul, nem egyszer épp az egyetemistákból verbuválódó ad hoc zenészcsoport húzza alá vastagon a humorfaktort (a The Rolling Stone-s jelvénnyel balalajkázó bábuskák és a provodnyica oroszul előadott Millió rózsaszála abszolút non plus ultra), ironikus látleletet adva különféle (orosz, német, magyar) népcsoportokról, bár ahogy haladunk keletre, a második felvonás elején látható egyik legviccesebb jelenetet követően – amelyben a matrjoska babának ható, műraffiaszatyorból mindenféle árut kínáló kereskedőasszonytrió brillírozik – a vonat döccen egyet, a ritmus változik, a történet kissé leül az abszurditás mocsarában. Szédítő egy utazás, amelyben megjelenik a ma is az ukrán zászlóval, a remélt atommentes övezetekkel vagy a Putyin koronázási kardját készítő kováccsal, akinek nincs véleménye Putyinról, ami után szinte kellemes kikapcsolódásnak tűnik felszállni egy MÁV-szerelvényre, és Budapest határában leszállni róla. De félreértés ne essék, az előadásnak nem célja meghozni a kedvet a Transzszibéria Expresszhez, a szórakoztatás pedig tökéletesen sikerül neki.

moritz.jpgAz egyértelmű történet hiánya részben azt is eredményezi, hogy nincsenek nagyon az egész előadást végigkísérő, nevesített szereplőink – a színészek többsége több karakterben is feltűnik, sokszor néhány perc különbséggel (a gyorsöltöztetők munkája bravúros). A kevés kivétel egyike Mészáros Béla frankfurti, kiégett Moritza, akiről ugyan nem tudjuk meg, miért szállt fel a vonatra, de a tanácstalanságát sokszor átérezhetjük. Pechjére rögtön egy színorosz kupéba kerül, sorozatos vodkaelutasítási kérelmeit viszont erélyesen lesöprik, de a közös nyelv hiánya a későbbiekben sokszor feszélyezi, ezért is veszi minden alkalommal csodának, ha valaki beszéli a németet vagy az angolt – bár egy idő után ő sem tud mit kezdeni a rejtélyesen felbukkanó, öltözködését tekintve hasonmásának tekinthető frankfurti szomszédjával-védőangyalával, a serendipity, azaz a nem várt helyen értékes dolgok megtalálásának eszméjébe szerelmes Franzcal (Rajkai Zoltán). Tehetetlenül sodródik a vonattal és a benne tomboló árral, megadóan engedelmeskedik akár a face fitness képviselőinek (amit Pálos Hanna a hasizmaival előad, az emberfeletti), akár a tukmáló vásárosoknak, és csak egy hajszálon múlik, hogy nem ragad a pokolban.

olga.jpgA darab ugyan kevés női szereppel operál (és ezeket sem feltétlenül alakítják minden esetben nők), de mind bitang erősen van megírva. Pelsőczy Réka a már emlegetett provodnyica, az abszolút hatalom a vonaton, aki kalauz, a Harry Potterekből ismert büfékocsis asszony gonosz mostohatestvére és dizőz is egy személyben, de ha úgy hozza a helyzet, egy szülés levezetése sem okoz számára problémát, de esket is vagy halott mellett virraszt, épp mire van szükség (az út során előbb-utóbb mindegyik készségére igény támad). 24 éve dolgozik a vonaton (bár a Csendes-óceánig sosem jut el), és nemcsak átvitt értelemben szerelmes a munkájába és annak velejáróiba, ezért már most gyászol, hisz hamarosan nyugdíjba vonul. Olga egy porosz kiképzőtiszt szigorával kommandírozza az utasközönséget, de közben mégis azt érezzük, ő tényleg értük van, minden problémára igyekszik megoldást keresni, drámája empátiát ébreszt (az utasokban pedig dühöt, mert ilyenkor az éjszaka közepén áll neki csapkodni és porszívózni), a cuki bajkáli plüssfókái pedig nem egyszer fakasztanak ábrándos sóhajokat a közönség soraiban.

cigisek.jpgBányai Kelemen Barna és Keresztes Tamás párosa cipeli még a kezdettől a végig ugyanazt a szerepet, és el is néznénk még jó ideig a két láncdohányost, akik megfeszült idegekkel akkurátusan tervezik meg minden megálló előtt, hogy hány cigi fog beleférni a kikezdhetetlen pontossággal járó vonat várakozása során – hogy aztán természetesen a leszállások javát átaludják. De ezt cseppet sem bánjuk, így ugyanis állandó harcban állnak a kalauzzal, aki a feltételezésük szerint titokban engedélyt adott a zugdohányzásra. Ha pedig épp nem a nikotin körül jár az agyuk, akkor telefonon vagy fejben sakkoznak, esetleg irodalmi anekdotákkal szórakoztatják egymást – és néhanapján a csajozást állítják szembe a Trónok harca izgalmaival.

280694003_10166166651110384_7402525283581880274_n.jpgA rendkívül eklektikus karakterfelhozatalból több tucatnyi figurát lehetne megemlíteni, főleg mert a színészek hatalmas nagy életörömmel varázsoljak hús-vérré őket. Kiss Eszter alkoholista Puskin-rajongója láttán kezdjük el sejteni, hogy nem egy klasszikus értelemben interpretált művön ülünk, Szacsvay László minden pillanatában a szeretnivaló, joviális bácsika, Ujlaki Dénes zseniális a rossz lelkiismeretű karbantartóként és herkulesi erejű kovácsként is. De Pálmai Anna, Pálos Hanna és az egyetemi hallgató Kanyó Kata hármasa külön-külön és együtt is, bármilyen felállásban brillírozik, legyen szó a kamcsatkai tinderezés nehézségeivel szembesülő hazajáró lélekről vagy sokat tapasztalt, „európai fílinget” helyenként megélő, könnyűvérű barátnőkről.

280742499_10166166648845384_8762831830660240155_n.jpgAz előadás egyik cigizést tervező pillanatában felmerül két szereplőben, hogy az expressz valójában egy dimenziókapu, amelyben az utasok a féreglyuk férgei – hisz míg odabent moszkvai idő szerint este 8 óra van, addig a fél centi vastag üvegablakon túl már 10 felé jár. Valószínűleg nem tévedtek, csakhogy ezen a dimenziókapun egyre lehetetlenebb figurák szállingóztak át a mi univerzumunkba csak azért, hogy – ahogy a szerző írja – az elmúlt világ utolsó másodpercének rögzítéséhez járuljanak hozzá. A zakatolás nem szűnik, unatkozásra nincs lehetőség, hisz útközben a Föld is elfordul alattunk – és ha időközben elveszünk a történetben vagy az úton, hát az sem baj, úgyis találunk valamit, hisz ez a serendipity!

Fotók: Katona József Színház
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr4218033386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása