2022. január 12. 20:35 - franyokriszta

Bibliai kifestőkönyv 4K-ban – József és a színes, szélesvásznú álomkabát

271730075_4906811956006280_5099417988704968922_n.jpgA Józsefnek nálunk kultusza volt: a Képzelt riport és a Kormorán karácsonyi válogatása mellett ez volt az egyetlen kazetta, ami gyerekkorunkban megvolt az autóban, jó szolgálatot téve a hosszú, külföldi utakon. Így bár a horvát tengerpart számtalan szakaszával tudattuk Paudits Béla kéretlen, hamis kórusaként, hogy Benjamin te gaz kölyök, színpadon látva mégis ugyanolyan pezsdítő, varázslatos élmény a Bibliából átemelt és jócskán kicsinosított történet.

2.JPGAz ősi múlt Kánaánjában járunk, a termékeny Jákob (Kőrösi András) portáján, akinek hiába van tizenkét fia, mégis csak egyet szeret igazán: Józsefet, akit meg is lep egy vagyont érő, színes kabáttal, amely ráadásul álmokat mesél, ébreszt a fiúban. Az álomfejtés vége mindig egy és ugyanaz: József sokkal többre érdemes, mint földet túró testvérei, és ezt nem rest rendszeresen a tudtukra hozni. Nem meglepő módon a testvérek előbb-utóbb ráébrednek, hogy a túlerőt a javukra is fordíthatják, leszámolnának Józseffel, és csak azért nem ölik meg, mert egy izmaeli karaván felbukkanása némi pénzt is ígér a galád lépés mellé, így a kedvenc fiút eladják rabszolgának. József Egyiptomba, Putifár házához kerül, ahol már valóban képességei révén egyre feljebb lépdel a ranglétrán, de az egyik fokán pechére szemet szúr a ledér Putifárnénak (Ladinek Judit) is, aki előbb az ágyába csábítja, majd a rájuk rontó férje előtt már visszakozik, így József csak oda szóló jegyet vált egy börtöncellába. 271732376_4906811632672979_7816185107734634055_n.jpgAzonban ott két másik rab álmát megfejtve, sikerül némi hírnevet szereznie, ami éppen kapóra jön, mikor az álmok gyötörte Fáraó már lyukra futott minden álomfejtőjével. József nemcsak felfedi az egyiptomi uralkodó előtt a jövőt, de olyan megoldási javaslattal is előáll, amelynek révén a Fáraó végül megteszi jobbkezévé. József szénája tehát végre rendben, feltört, ámde a megjósolt hét bő évet követő hét ínséges során testvérei az előrelátóan tartalékoló Egyiptomba érkeznek, támogatást kérve – és hogy, hogy nem, épp Józsefhez kapnak időpontot. A majdnem meggyilkolt testvér álarcot véve fogadja véreit, majd a tömött zsákok mellé egy aranyserleget is mellékel – persze titokban, a legkisebb fiú, Benjamin csomagjába. Mikor leleplezi a tolvajokat, Benjaminra pedig életfogytiglant ró ki, a tíz testvér önmagát felajánlva próbálja kikönyörögni kisöccsük szabadságát, mert ha Benjamint is elveszti, Jákob abba tényleg beleroppan. József szíve azonban megesik a jó útra tért, megváltozott testvérein, és önmagát leleplezve tart egy észveszejtő táncegyvelegben kulminálódó családegyesítést.

jozsef.jpgA rendíthetetlen optimizmussal rendelkező Józsefet lenyűgöző tánctudással és kiváló hangi adottságokkal Solti Ádám keltette életre. Józsefjét az első felvonásban egy lelkes kölyökkutya bája jellemzi: szertelen, játékos (ez a vonása még a börtön után is megmarad, elég csak rálesni akkor, mikor a Fáraó nagydalát követi le), aki képtelen megérteni, hogyan fordulhat elő, hogy valaki nem kedveli, vagy épp olyanba rángatná bele, amiből kára származhatna. Nem kicsinyességből dörgöli testvérei orra alá remélhető felemelkedését, ő tényleg azt hiszi, mások is képesek együtt örülni a kis kedvenccel. Bukásait is némi derűvel kezeli, csak Webber egyik leggyönyörűbb férfi szólódala, a Börtönbe vethettek... alatt törik meg kissé, majd a hatalomra jutva már az eszét is beveti természetes karizmája mellé, és képes megbocsátani potenciális gyilkosainak is. Egy minden ízében szerethető karaktert láthattunk ebben a megformálásban.

narrator.jpgÉnektechnikailag minden karakter felett áll a Narrátor szerepe, ám valahol mégis mostoha feladat jut az ezt elnyerő színésznőnek – esetünkben Gallusz Nikolettnek –, hiszen a szerepnévhez híven is ő nem szerves része a történetnek, csak külső szemlélőként, objektíven tárja elénk a történteket. De közben mégis felejthetetlen alakítás, egyrészt a gyönyörű daloknak köszönhetően, másrészt ez a Mesélő mégis mindig belecsusszan az eseményekbe, mindenkit támogatva, felkarolva, kiegészítve színesíti az érzelmeket, miközben lelkes tanár néniként vonja maga után a bravúrosan táncoló és éneklő kisdiák-sereget – és ugyanakkor a nézőket is.

farao.jpgAz abszolút Jolly Joker-szerep azonban a Fáraóé, Csiszár István pedig lubickol az Elvis Presley-re igazán hajazó uralkodó aranyruhájában. Az überlaza, határtalan szexiségével túlságosan is tisztában lévő, rivaldafényért megvesző Fáraó, aki valójában nagyon vágyna egy igaz érzelmekkel rendelkező társra, gyakorlatilag bármit megtehet, és ez igaz az őt alakító színészre is, hiszen ebbe a szerepbe minden belefér, mégis minden mozdulat, bokarázás és csípőtekerés láttán, az öblös hangokba futó megszólalások hallattán azt érezzük: a Király él!

3.JPGA testvérekre is komoly szerep hárul, hiszen ők indítják el a lavinát, majd a történet két szálra oszlásakor nekik kell megjeleníteniük a diadalmámorból teljes nyomorba lecsúszó, majd onnan visszakászálódó nagy tömeget is, miközben olyan táncokat lejtenek más-más népek stílusában, hogy a nézők álla sorra kopog a szőnyegborítású talajon. A fivéri társulatból hárman kapnak szólódalt: Barát Attila még József elveszejtése után az álságos Rubenként vívja ki ellenszenvünket, miközben apját vigasztalná (majd aztán rögtön Putifárként tehet hozzá József szerepívéhez pár kanállal), majd Ekanem Bálint franciásan raccsoló Simeonja mondja ki a nagy igazságot, miszerint József mellett minden jobb volt, hogy aztán végül Mező Zoltán Judája egy bravúros jelmezkombinációval megtoldott slágerben protezsálhasson Benjamin ártatlansága mellett. De ez a testvérkompánia minden tagjával együtt teljes, akik szívüket-lelküket beletették a történetbe.

1.JPGAndrew Llyod Webber és Tim Rice a pályáját indította el a Józseffel, amelyből jó érzékkel kigyomlálták a Biblia minden kegyetlenségét, hogy egy könnyen befogadható, varázslatos történettel kápráztassanak el széles tömegeket, ami a Madách Színházban tökéletesen sikerül már hosszú-hosszú évek óta minden alkotónak. Ez a darab igazi guilty pleasure, de hát miért ne fogadhatnánk meg a Narrátor tanácsát, miért ne álmodhatnánk csupa szépséges csodát?

Fotók: Madách Színház

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr7716811052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása