2020. március 10. 08:07 - franyokriszta

You can leave your hat on – Alul semmi

pc6a1992.jpgA sztriptíz táncos foglalkozás sokáig kizárólagos női territóriumnak tűnt, de ahogy az Amerikai Egyesült Államokban egyre nagyobb divattá váltak az esküvőket megelőző vad lánybúcsúk, úgy egyre nagyobb keletje lett a vetkőzős fiúknak – és ugye ami az USA-ban divat, annak hamarosan világtrenddé kell válnia. A filmet újrakeltő, a Thália Színházban zajos sikereket arató Alul semmi azonban egy ezt megelőző korszakba kalauzol, ahol már igenis zenére, csábos mozdulatok keretében váltak meg ruhadarabjaiktól az urak – és még ha nem is feltétlenül szelvényezett izomzatot villantottak fel a rendőrruha alatt, akkor is garantált volt az eksztatikus sikoltozás.

pc6a1635.jpgA Thatcher-i Angliában járunk, egészen pontosan Sheffieldben, ahol fél éve bezárt a gyár, jó néhány embert munkanélkülivé és jobb-rosszabb megoldásokat kiagyalóvá téve. A két volt darukezelő, Gaz és Dave például kezdetben fémhulladék lopásával és eladásával próbál a felszínen maradni, ám az orvul szerzett pénz is édeskevés ahhoz, hogy Gaz fizetni tudja a tartásdíjat, ex-felesége pedig már a láthatási jog megvonásával fenyegetőzik. Egyértelmű, valami nagy ötlet kell, aminek révén rövid idő alatt hatalmas összeget lehet szakítani! A helyi klubban fellépő chippendale-csapat teljesen kifordítja magából még a konzervatív nőket is, 6x7a1382.jpgés miután a két jómadár fültanúja lesz a hölgyek fékezhetetlen örömének, na meg annak, hogy mennyi pénzt lehet így keresni, Gazben megszületik az elhatározás: ők is vetkőzni fognak. Már a csapat összeverbuválása sem egy fáklyásmenet, a gátlásos, nem kifejezetten Adonisz-testalkatú férfiak próbái pedig egyre jobban hajaznak a katasztrófára, miközben a saját kis problémáik, tragikus élethelyzeteik (mint például az öngyilkosságra való késztetés, férfiúi ékességeik alul- vagy éppen túlteljesítése) is egyre válságosabbá válnak. De mivel vígjátékról van szó, sejthetjük, hogy a teljes összeomlás után mindig van felállás, és a hat amatőr sztriptíztáncos olyan show-t rittyent a darab végére, hogy még azon sem lepődünk meg, hogy az egyik páholyból egy csipkés, női fehérnemű repül a színpadra… :)

gaz.jpgA sztori motorja Gaz, a simlis, energikus apa szerepében Szabó Győző rángatja a szálakat. Mindig van egy jobb megoldása, és nem okoz neki álmatlan éjszakákat, ha ezek nem éppen tisztességes utakhoz vezetnek, mert csak egyetlen cél vezérli: minél több időt szeretne tölteni kamasz fiával. Tudja, hogy nem egy mintaapa, de ezen nem is nagyon szándékozik változtatni, robbanékony, a sértéseket sokáig magában hordozza, cinikus és érdes, mégis ki tud agyalni néhány jó szót, még akár a korábbi haragosainak is. Igazi rosszfiús vezéralak, remek humorral – és igen jó mozgással!

dave.jpgNagy Viktor Davidje a másodhegedűs, a sokkal hétköznapibb ember, aki olyan problémákkal küzd, mint a lagymatag fogyókúrák hatására sem olvadó pocak, a tüzét vesztett házasság, vagy az alapvető gátlásosság. Mindig, mindenben követi Gazt, hiába tudja, hogy épp térdig gázolnak a bűnben, és azzal is tisztában van, hogy győzködhetné bármennyire is a barátját, az úgysem hallgatna senki másra, csak a saját fejében kipattant zseniális ideára. A gúnyolódás tőle sem áll távol, vonakodva hol be-, hol kiszáll a csapatból – a szobabiciklis magánszámát pedig nehéz lenne elfelejteni!

gerard.jpgVida Péter Geraldját kezdetben nem könnyű kedvelni: ő műszakvezető volt, saját elképzelése szerint jóval felette áll a munkás pórnépnek, lenézését pedig minden egyes alkalommal érzékelteti is. De lassacskán beláthatunk a mániákus kerti törpe-gyűjtő méregzsák álarca mögé, ahol is egy a felesége csalódásától rettegve hazudozó, kitartó és segítőkész férfi rejtőzik. Rendületlenül próbálja beleverni még a botlábúakba is a koreográfiát, szükség esetén képes irányítani is a vezető nélkül maradt társulatot, és nem áll távol tőle a megbocsátás sem, még az ősellenség Gaznek is támaszt nyújt.

kese.jpgRemek karakter a depressziós éjjeli őr, Kese is, akit Bán Bálint kelt életre – azért, hogy először mindenképp megpróbálja megölni. A reménytelenségben azonban megtalálja a fénysugarat, és bár a koreográfia megjegyzésének tekintetében antitalentum, valamint kicsit tompább észjárású is, mint a többiek, talán neki van a legnagyobb szíve, azonnal benne van bármiben, ha ezzel segíthet másokon, és persze a saját pislákoló élnivágyásán is. Érzéseinek felismerésével pedig kirobban a gubóból a pillangó is, és az a felszabadult, boldog férfi lehet, akiről talán nem is képzelte, hogy benne rejtőzik.

guy.jpgEbben nagy segítségére van Guy, akit Pindroch Csaba alakít: a könnyelmű burkoló nem nagyon titkolja, melyik kapura játszik, és ugyan ő nincs rászorulva a vetkőzős melóra, mégis teljes elragadtatással vesz részt a csapat munkájában, még a húga révén el is látja a legszükségesebb kiegészítőkkel – úgymint a piros flitteres tanga – a társaságot. Kesével közös jelenetét leszámítva ő inkább a háttér embere, de ha onnan kilép, hatalmasakat szól, remek színt ad a történetnek, akárcsak a Zayzon Zsolt alakította, alkoholista Lompos, aki a minden-mindegy alapon éli szesztől ködös mindennapjait.

6x7a1394.jpgAzon kívül, hogy egy nem éppen nyilvános sztriptízre született férfiak összefogva chippendale-csapatot alapítanak, nem sokat tudtam előzetesen a történetről, így nem is tudtam, mire számítsak. Tény, hogy az Alul semmi itt-ott megdöccen, a drámaibb részek inkább erőltetettek, izzadtságszagúak, mint szívbe markolóak, de amit a darab elsősorban céloz – a nézők rekeszizmait –, abban tökéletesen muzsikál. A hat férfi küzdelme magával ránt minket, azon kapjuk magunkat, hogy izgulunk értük, hogy velük együtt reméljük, hogy ledobhatják majd a kívánt nagyközönség előtt a textilt, és az utolsó jelenetnél, már az első taktusok felcsendülésénél sejthetjük, hogy felejthetetlen pillanatok következnek. És igen: még a kalap sem maradhat…!

Fotók: Thália Színház

U.i.: Mivel garantáltan ezt fogjuk még napok múlva dúdolni, itt hagyjuk ezt a videót:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr2615507074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása