2013. október 08. 18:25 - franyokriszta

A hős és a csokoládékatona

phoca_thumb_l_41.jpgMikor először olvastam a hős és a csokoládékatona címet, egy pozitív végkicsengésű rendíthetetlen ólomkatona sztorit képzeltem mögé. Mikor először láttam, hogy ez Bernard Shaw műve és ráadásul zenés komédia műfaji megjelöléssel fut a Katona József Színházban, meglepődtem. Jé, Shaw nem csak drámákat írt? (Nem bizony!) Így hát minden váratlanul ért, miután felgördült a függöny. Illetve leesett.

1885-ben járunk egy bolgár úri család (mit úri, nekik van az egyetlen könyvtáruk egész Bulgáriában!) egyszülött lányának hálószobájában. Rainához, a neglizsében grasszáló lányhoz vidáman ront be anyja: a bolgár csapatok fényes győzelmet arattak a szerbek felett, ráadásul a vakmerő és dicső rohamot a lány jegyese, Szergej vezette, és az apja is jól van, phoca_thumb_l_39.jpgcsak most zárkózzanak be, mert erre menekülnek a szerbek, nehogy aztán véletlenül pont hozzájuk essen be egy szökevény. Na és vajon kinek az erkélyére mászik fel a szerb csapatból menekülő svájci zsoldos? Bingó, Raináéra! A lány viszont ahelyett, hogy elárulná a szökevényt, elbújtatja a férfit, csokoládéval eteti, és hajnalban apja kabátjában, zsebében egy fényképpel engedi tovább a svájcit. A kicsit laposabb első felvonás után felpörögnek az események. Pár hónappal később a béke megköttetett, Pavel őrnagy és Szergej elégedetten térnek haza a Petkov-házba. Nevetve mesélik, milyen csoda történetet hallottak egy bolgár úrilányhoz beszökő svájci katonáról és a kölcsönkabátról, amit Raina és anyja, Ekaterina feszengve hallgatnak. phoca_thumb_l_48.jpgVáratlanul azonban betoppan egyik ellenségükből barátjukká lett svájci katona, bizonyos Bluntschli kapitány, ki tudja, miért. Nahát Raina és Ekaterina tudják: hogy visszaadja a kölcsönkapott kabátot. Pavel marasztalja a kapitányt, hogy segítsen nekik súlyos katonai problémák megoldásában. Eközben Szergej elcsábítja a tűzrőlpattant szolgálólányt, Lukát, aki kikotyogja a csokoládékatona titkát. Raina is két férfi között őrlődik, és egyre közelebb kerülnek a lebukáshoz. Végül persze majd’ mindenki párra és boldogságra, esetleg hat szállodára talál, és együtt ropják a rongyrázó lagzi-bemelegítő számra.

buntschli.jpgA csokoládékatona Bluntschli kapitány szerepében Kocsis Gergely brillírozhat. Sztoikus, cinikus, koszos és álmos katonaként toppan be Rainához és a történetbe, és csak az utóbbi két tulajdonságtól sikerül megválnia. Jó emberismerőként tökéletesen átlátja a szándékokat, történéseket, amiket a szája íze szerint alakít, így szinte a végsőkig titkolhatja, hogy mennyire javíthatatlanul romantikus.

raina.jpgJordán Adél alakította Rainát, a naiv huszonhárom éves lányt, pardon, nőt. Elkényeztetett, hozzá van szokva, hogy mindig mindenki a lába előtt hever, ezért is imponál neki a csokoládékatona érzelemmentesnek tűnő modora. Szergejhez sokkal inkább a kétes hírnév vonzza, de a két forrófejű, csupa indulat fiatal nehezen bír megmaradni egymás mellett. Külön elismerés Adélnak azért, hogy bár a második felvonás első pillanatában sikerült elszakítania az alsószoknyáját, a darab végéig botlás és állapotkiesés nélkül tudott megküzdeni a renitens anyaggal.

szergej.jpgNagy Ervin számára ajándék Szergej Szaranov őrnagy szerepe. A magamutogató, öntelt és maníros katonaférfiben a saját bevallása szerint is minimum hat ember jelleme rejtőzik. A külvilág felé már-már túlzottan modoros, öntelt pozőr, míg magában vagy az általa lebecsült emberek társaságában már kibújik belőle a forrófejű, féltékenykedő tuskó, aki sosem kér bocsánatot. Vagy ha mégis, hát ráfarag!

ekaterina.JPGBodnár Erika az anya, Ekaterina Petrova szerepében lép színpadra. Határozott, keménykezű asszony, valójában ő hordja a nadrágot a családban. Rangjára olyannyira büszke, hogy ennek fontosságát akár még lánya boldogsága elé is helyezné, pedig valójában érző szívű asszonyként aggódik Raináért, na meg a saját sorsáért is.

 

pavel.jpgPavel Petkov őrnagyot Haumann Péter alakítja. A nagyhangú, csupa élet, feledékeny apa a hagyományokhoz ragaszkodó, nehéz felfogású ember, aki bármennyire is szeretné kézben tartani a családi ügyeket, a háta mögött zajlik minden fontos esemény. De ez annyira nem zavarja, főleg, ha közelében van a vízipipája és a kedvenc kabátja.

luka.jpgPálmai Anna Lukája fokozatosan tör előtérbe. A nagyszájú, pletykás cselédlány nem hajlandó meghajlítani a gerincét, fel akar kapaszkodni, ezért még gazdái akaratával is gyakran szembemegy. Látszólag könnyen beadja a derekát Szergejnek, ám közben végig sakkban tartja a férfit, és sokak fejére ő olvassa rá az igazságot.

 

nikola.jpgAz önfeláldozó, szolgai Nikola szerepében Bán János volt látható. Nikola életcélja, hogy boltot nyisson Szófiában, ezért a Petkov-háznál bármilyen megviseltetést elvisel, bármilyen balhét elvisz, bármilyen szolgálatot teljesít, csak hogy pénzhez jusson. Bár álmaiban Luka mint a felesége szerepel, de végül nagylelkűen lemond a fiatal lányról. Így talán kevesebbszer kell kioktatnia.

phoca_thumb_l_21.jpgA balkáni jellegű zene hol megakasztja, hol megtámogatja a mókás történetet, mindenesetre sosem lehet tudni, épp melyik színész penderül mikrofon elé, vagy zendít rá valamilyen hangszeren. És ha aztán prózára nyitják a szájukat…! Remek szórakoztató komédiát varázsolnak, amelynek a végkimenetele felől ugyan nem sok kétségünk lehet, mégis kellemesen szórakozunk 180 percen keresztül, két szünettel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr585557408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása