2013. május 10. 11:18 - franyokriszta

Bohém Casting

ltPnDSC_0068_.jpgOperában való jártasságom nem túl fényes. A Puccini Bohéméletéből modernné álmodott Bohém Castinggal az volt az Operettszínház célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a műfajt. Ezért a bohémek élete áthelyeződött a mába, a zenekarba bekerült többek között a basszusgitár, a szöveg pedig olyan szinten lett feldúsítva szlenggel és káromkodással, hogy szinte érthetetlen. Bár én elvileg a célcsoport tagja vagyok, a Bohém Castinggal nemhogy közelebb kerültem volna az operához, hanem csak még távolabb. Ami azért is szomorú, mert a színészgárda minden tőle telhetőt megtesz, hogy levegye a lábáról a darvadozó közönséget. Kár értük.

Egy fagyos stúdióban indul útjára a darab, ahol három ambiciózus fiatal próbálja megtalálni a sok jelentkező közül a legkevésbé reménytelen Mimi-jelöltet. Negyedik társuk betoppanásával tér vissza a remény: főszereplő ugyan még mindig nincs a modernizált Bohéméletre, de már van pénz és producer. A csapat elvonul lezsírozni az üzletet, csak az író, Rudi marad, mert még szeretne csiszolni a forgatókönyvön. pn5IDSC_0543_.jpgVáratlanul befut Virág, aki a castingra jött, csak az orvos miatt jelentősen elkésett. A lány adottságai rögtön felkeltik Rudi érdeklődését, és szinte casting nélkül elnyeri a főszerepet, és az író szívét. Hirtelen felgyorsulnak az események, a fiúkkal együtt tér vissza Ákos (Szabó P. Szilveszter), a producer és Anettka, a marketinges is, aki egyben a tervező Marcell ledér babája. Ákos csak úgy hajlandó pénzelni a filmet, ha a végén a leukémiás Mimi nem hal meg, amihez természetesen nem fűlik a bohémek foga, ráadásul Marcell legszívesebben kitekerni a pénzes pasas nyakát Anettkáéval együtt, amiért azok ketten egyre-másra összeszűrik a levet. A történet itt borul meg végleg, a hét szereplő egyszerre hét különböző dallamra hét különböző szöveget énekel, mindenkit túlfűtenek az érzelmek, na de hogy milyenek, azt az érthetetlenség miatt balladai homály fedi, a lényeg, hogy Ákos dühösen elvágtázik, ergo pénz nincs, happy end még annyira se. DSC_0358_.jpgValamikor félúton mi beavatott nézők megtudjuk (Anettkával együtt), hogy Virág is leukémiás, szóval nagyon kéne neki az a pénz, amit a filmtől remélt. Telnek-múlnak a hónapok, a fiúk gagyi reklámfilmeket forgatnak, Rudi és Virág kapcsolata a végét járja, Marcell és Anettka románca is népmesei (hol volt, hol nem volt), a film pedig sehol. A szerelmesek Tamás közvetítésével igyekeznek kibékülni, kiderül, hogy már Rudi is tud Virág vérrákjáról. A csapat végül döntő elhatározásra jut: átírják a film végét, csak forgassák le, hogy legyen pénz Virág gyógyszereire. Azonban ez a döntés már elkésett, enyhén morbid módon Mimi kamerák kereszttüzében kivitelezett halála egyben Virágé is. Már csak egy frappáns „C’est la vie!” felkiáltás hiányzik.

rudi.JPGA forgatókönyvíró Rudit Boncsér Gergő alakította. Tekintve, hogy Gergő nem ritkán a Magyar Állami Operaház színpadán lép fel, hangilag nem okozott neki nagy problémát Rudi szerepe. Szerelmes alkat: nemcsak nőbe, gondolatokba, ötletekbe is végletekig bele tud szeretni, és azokért teljes szívvel lelkesedni. Ezért sem akarja elengedni a film végi haláljelenetet. Mikor megtudja, hogy Virág beteg, inkább gyötri, ellöki magától a lányt, mindezt teljes szerelemből. Fura szíve van…

virág.JPGHa Boncsér Gergő a férfi főszereplő, akkor a női nem lehet más, mint lassan állandóvá váló színpadi párja, Bordás Barbara. Barbinak sem okozott gondot Virág szerepének eléneklése, a legmélyebb hangoktól a legmagasabbakig minden kristálytisztán szólt. Szerepmegformálása itt-ott már kevésbé hatott természetesnek, túl nagy és túl gyors érzelemváltásokra volt kényszerítve a darab első felében. Alapvetően vidám, nagyszájú lányzó lehetett, de a betegsége miatt régi énjét már csak álarcként viseli haldokló mivolta előtt.

marcell.JPGTalán Marcell szerepe a leghálásabb ebben az ezer sebből vérző darabban, és Brasch Bence élni is tudott a kínálkozó lehetőséggel. A macsó keménylegény valójában egy érző szívű kisfiú, akit Anettka minden egyes alkalommal kifordít önmagából: hol dühöngő vadállattá válik, hol térden állva könyörög. Büszkeségét szeretné sérthetetlennek tudni, ezért még a filmből is kiszállna, de végül a jobbik esze győz, bár Virág haldoklását ő sem szívesen veszi fel.

tamás.JPGA csapat feje és összetartó ereje a zeneszerző Tamás, őt Kocsis Dénes alakítja. Annyira igyekszik egyben tartani a szálakat, hogy az ő karakterének elfelejtenek sajnos hátteret nyújtani, alig tudunk meg róla valamit. Az mindenesetre kiderül, hogy Dénes Tamása terhelhető barát, aki igyekszik mindenkinek segíteni, és nem fél konfrontálódni még a barátaival sem, ha ezt jobb ügy érdekében teheti.

kálmán.JPGA négyes tagja még a rendező Kálmán, akit a mélyhangú Kelemen Dániel játszott. Sajnos Kálmán még annyira sincs tartalommal feldúsítva, mint Tamás, így szegény Kelemen Dániel általában álldogál a háttérben, beénekel valamit, viccessé válik egy pillanatra, majd a társai visszaszorítják a háttérbe.

anettka.JPGA marketinges Anettka a buta szőke plázacica alternatívája, a szerepben a vöröses hajú Molnár Ágnes látható. Ziccerszerep, szeretni nem nagyon lehet, de színt visz a leülni készülő pillanatokba. Semmit sem ért, mindenen vihog, és bármikor kéznél van nála egy kiadós hiszti. Ő tudja meg először, hogy Virág leukémiás, ezért próbálja mindenképpen tető alá hozni a filmet, de mikor a már erősen agonizáló lány összeesik a lépcsőn, szimplán leszerencsétlenezi.

DSC_0679_.jpgVirág halála és a Rudiból kierőszakolt „gyászdal” szabadítja fel a közönséget a kétórányi értetlenkedésből. A tapsrend sem az az igazi, inkább csak erőtlen, tiszteletből indítatott rövidecske tenyércsapkodás, ami nem a darabnak szól, hanem a színészeknek, hogy még ebbe a hatalmas kérdőjel produktumba is beleadtak apait-anyait. De sajnos ez is kevés, a Bohém Casting nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr75292678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása