2013. május 03. 22:18 - franyokriszta

Ördögölő Józsiás

EDV_6353_.jpgÁltalános megállapítás, hogy ugyan a mesék elsősorban a gyerekeknek szólnak, a felnőttek is nagyon szeretik őket. Pláne ha van nekik szóló része, olyan poénjai, amelyek felnőtt fejjel is élvezhetőek, viccesek. Mint az Operettszínház legújabb darabjában, a műfajteremtő Ördögölő Józsiás rockoperettben.

Tündérország királya, az idős Lámsza a királyságát és a lányát kívánja átadni a lovagi torna győztesének. Gyűlnek is a hercegi kérők, sőt, még a nép fia, Józsiás is engedélyt kap a részvételre. A találós kérdések megritkítják a jelentkezőket, csak Józsiás és Bakszén, az állítólag elrabolt és ördöggé lett, de amúgy jólelkűnek mondott herceg marad a párbajra. Józsiás nyer, övé Jázmina és Tündérhon, míg Bakszénből kancellár lesz. EDV_8187_.jpgAz ifjú pár boldogságának semmi sem állhatna útjában, ha Bakszén nem fedné fel igazi énjét, és puccsal, na meg hatalmas ördögsereggel nem foglalná el Józsiás helyét. Árulás árulást követ, a nép sanyarog a gaz kancellár miatt, tündérek öltenek feketét, ördögök mondanak le örökre szarvukról és farkukról. Józsiást az új király, Bakszén halálra ítéli, özvegyét pedig magáénak vallja. Csakhogy egy tündér királylány kezét nem lehet csak úgy megkaparintani, ezért az ördögök ál-lovagi tornát rendeznek. Józsiás hóhérai azonban barátai lettek volna, így álruhában ő is visszatér a tornára. Akárcsak korábban, most is Bakszén és Józsiás marad az utolsó, halálos csörtére. Tekintve, hogy meséről van szó, és a cím is elég beszédes, a végeredmény nem lehet kérdéses.

józsiás.JPGA cím- és főszereplő Józsiást Kerényi Miklós Máté alakította. A népmesei „favágó fia”, akinek vagyona csak a lyukas inge, de arany szíve hatalmas bátorsággal és rengeteg ésszel társul. Az igazságért és a népért még a szerelmet is hajlandó ideiglenesen háttérbe szorítani. Semmitől nem retten meg, összetörni csak az árulás tudja (gyönyörű pillanat!), mindenkibe hitet és reményt önt. A nagyon kellemes dallamú darab legjobb táncbetéteit Józsiás és barátai kapták, remekül ropják a néptáncos elemeket a kékfestő jelmezekben.

jázmina.jpgJázminaként Dancs Annamari lépett színpadra. Tündér királylánya egyszerre volt a bájos jóságos tündérlány, aki egy szempillantás alatt szerelembe esik, és el sem tudja képzelni, hogy létezik rossz is a világon, és közben erőskezű asszony is, aki bátran szembeszáll az igazságtalansággal és árulással. Tamási és Tolcsvay annyira erős férfikaraktereket írt a darabba, hogy Jázmina kénytelen kicsit háttérbe szorulni mögöttük, de Annamarinak még így is erős volt a színpadi jelenléte és meseszép a szólója.

bakszén.JPGA főgonosz Bakszén hálás rocker-karakterét Kocsis Dénes formálhatta meg. Okos, a lehetőségeket jól kihasználó kegyetlen ördög, akiben még azért ott lapul az akaratos kiskölyök, akit ha megszidnak, dacosan megsértődik. Ellentmondást nem tűr, a kétszínűség alaptermészete, erőszak nélkül nem bír létezni se. Jázmina felé különös érzelmeket táplál, szomjazik a szerelmére, de közben rabszolgájává tenné. Dénesnek a magas hangokkal még mindig van néha problémája, de a játéka feledtetni tudja ezt.

durmonyás.JPGBakszénnél már csak Durmonyás karaktere hálásabb, akit Vizi Dávid alakított, zseniálisan. A hiú ördögi ülőmester, aki egyetlen jó szóra nem számíthat a főnökétől, ellenben megalázó-megterhelő feladatra annál inkább. Mivel ördög, alapvetően benne van a rosszaság csírája, de mégis inkább a jóra hajlik, és mikor Bakszén kivégeztetné Józsiás, átáll a tündérekhez. Nagy megbánásról és bátorságról tesz tanulságot, és ami ritka egy mesében: mi nézők igazságtalannak érezzük Durmonyás sorsának végkifejletét.

villikó.JPGJózsiás legjobb barátját, Villikót Bálint Ádám alakította. Kezdetben ő a higgadt, megfontolt barát, aki inkább óva intené a társaságot a tornára rohanástól, ám Tündérországban olyannyira elkapja a gépszíj, hogy már ő válik a legbohémebbé. De józan eszét még a szerelem sem veszi el, ő is remekül meglátja a kínálkozó lehetőséget, hogyan mentheti meg Józsiást, a darab végére pedig elnyeri méltó jutalmát.

 

idilló.JPGVillikó párját, Idilló tündért Kékkovács Mara játszotta. A csupa mosoly és vidámság tündérlány Jázmina legfőbb bizalmasa, aki mindenhova színt és boldogságot csempész be. Emellett okos is, igazából Villikó női megfelelője, nem véletlen, hogy hamar egymásra találnak. Ádám és Mara nagyszerű páros, nagyon passzolt egymáshoz az általuk életre keltett két karakter.

 

dilló.JPGHa van áruló ördög, áruló tündérnek is lennie kell. Ez pedig nem más, mint Dilló, azaz Peller Anna. A tündérlányok határozott, komoly vezetője, aki nem tűr vetélytársat. Irigysége okozza azonban a vesztét, elbocsátásával nem tud mit kezdeni, és mivel már Bakszén eleve felkeltette az érdeklődését, az első hölgység reményében átáll az ördögökhöz. Tettét később megbánja, és hiába könyörög már szívszorítóan Jázminának, minden hitelét elvesztette. Természetesen Ancsa csempész humort is a karakterbe, Dénessel való tangója igazán emlékezetes.

lámsza.JPGA trónjáról leköszönő szenilis királyt, Lámszát Földes Tamás alakította. A mindent elfelejtő, összekeverő, teájától szabadulni nem bíró bácsika rengeteg humor forrása, bölcsességét dicséri, hogy észrevette: az ő ideje királyként már lejárt. A veszélyben viszont Lámsza sem az a vidám karakter már, önmagát hibáztató szólója a darab egyik legerősebb dala.

 

matuzsa.JPGA történet szempontjából kevésbé jelentős Matuzsa karaktere, de ő kapta a darab legszebb ívű szólódalait, így Nádasi Veronika tündérasszonya is mindenképpen szót érdemel. A bölcs látó, aki mindent megtenne a népéért, látomásai révén hol figyelmezteti Józsiást a veszélyre, hol reményt önt a száműzött tündérekbe.

 

EDV_6379_.jpgA tündérmusical-rockoperett Ördögölő Józsiás minden szempontból tökéletes: lendületes táncok, fülbemászó dalok, gyönyörű jelmezek és díszletek, magvas gondolatok, rengeteg humor, és a jó elsöprő győzelme. Milyen kár, hogy mindez csak mese!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr95280145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása