2013. április 06. 17:52 - franyokriszta

Angyalok Amerikában

pad.JPGSzínre vinni egy olyan előadást, amiben keverednek a faji, a vallási, a politikai és a szexuális hovatartozást firtató kérdések, mindezeket tomboló AIDS-járvánnyal fűszerezni, ráadásul két folytatásos, egész estés színdarabot egyberántani, hát nem kis feladat. De a Nemzetinek az Angyalok Amerikában-nal sikerült.

 

A ’80-as évek Amerikájában járunk. Az AIDS-es Prior Walter látszólag a végét járja, már a Kaposi-szarkóma tünetei is jelentkeznek rajta. Párja, Louis nem bírja tovább nézni szerelme szenvedéseit, ezért mikor Prior kórházba kerül, gyengeségét kihasználva Louis elhagyja őt. kettős.JPGBár gyötri a lelkiismeret-furdalás, ez mégsem akadályozza meg abban, hogy találkozgasson Joe Pittel. Azzal a mormon Joe Pittel, aki épp készül kilépni folyton hallucináló, pánikbeteg és Valium-függő feleségével, Harperrel való házasságából, többek között azért, mert hajlandó elfogadni, hogy ő bizony meleg. Természetesen ezzel még nem értünk a meleg férfiak sorának végére, hiszen van nekünk egy Roy Cohn-unk is (aki ráadásul valós szereplő!), az USA egyik leghatalmasabb és leggátlástalanabb ügyésze, akinek a nevéhez többek között a Rosenberg-per halálos ítéletének kicsikarása is fűződik. Ő is már az utolsókat rúgja (szintén AIDS-es), nagy titokban, májrákra hivatkozva. Kórházi ápolója pedig nem más, mint Belize, aki mellesleg egy afroamerikai meleg srác, civilben Prior és Louis barátja.thumbnail_2d8.jpg Bár az ápolt és az ápoló ki nem állhatja egymást, Belize megsúgja Roy-nak, hogy épp folyik egy titkos gyógyszerkísérlet, az AZT pedig csodákra képes az AIDS-es betegekkel, az ő befolyásával gyerekjáték lesz szereznie belőle egy adagot. Igaza is lesz, ám Roy-t a betegségen kívül más is kínozza: Ethel Rosenberg szelleme, aki csak arra vár, hogy Roy meghaljon. Eközben Priornak is különös látomásai vannak: álmában meglátogatja egy angyal, aki közli a férfival, hogy ő valójában próféta, hát hagyja itt a földi létet, és fogadja el valódi hivatását. Harper elszökött otthonról, és mivel Joe minden energiáját Louis köti le, így anyja, Hannah próbálja megtalálni a menyét. szekér.JPGHelyette az agonizáló Priorba botlik, akinek végül akarva-akaratlan igazi támaszává válik, és segíti a döntését a próféta-hivatást illetően. Joe-t először Louis hagyja el, majd Harper is elköltözik tőle. Roy az AZT ellenére elnyeri méltó büntetését, az ügyvédi kamarából való kizárását és a halált, így a titkos gyógyszerkészletet Belize nyugodt szívvel továbbpasszolhatja Priornak. Vajon milyen élet, és hány év vár még a meggyötört férfira? A darab végén nagyjából ez is kiderül.

prior.JPGAz AIDS-el és a prófétasággal küzdő Prior Waltert Alföldi Róbert alakította. Szívszorító Priorja alapvetően beletörődne a sorsába, ha nem kapna még két nagy pofont az élettől: Louis hűtlenségét és a zaklató angyalt. Így viszont lassan kezd beleőrülni az ismeretlenbe. Hannah, majd Belize az AZT-vel az utolsó pillanatban tudja talpra állítani a megfáradt férfit, aki így egy rövidke, de új életet kezdhet, amiben nemet mondhat a még mindig szeretett Louisnak. Mert megbocsátani megbocsát, de felejteni nem felejt.

louis.JPGLászló Zsolt Louis-a olyan, amilyennek a melegeket elképzelni szokás: folyamatosan affektál, széles mozdulatokkal gesztikulál, lépten-nyomon sírva fakad, riszál, heveskedik, majd mindentől megretten. Pluszban még okoskodó is. Gyáván pont akkor fordít hátat Priornak, mikor annak a leginkább szüksége lenne rá. Bár Joe-val való kapcsolatában a vallási és a politikai szembenállás is probléma volt, de mégis inkább a lelkiismeret-furdalás (amit Belize folyton az orra alá dörgölt) és a Prior iránt érzett szerelem, na meg Joe félreismerése volt a fő hiba. Egy olyan figura, aki sosem fog megváltozni.

roy.JPGRoy Cohnt Kulka János játszotta. Gátlástalan, ellentmondást nem tűrő, agresszív figura volt, aki mindent elért, amit akart, nem nézve, hány emberen gázol keresztül közben. Megvolt a saját igazsága és sajátos becsülete, amit ő szentnek tartott, és ezért a végsőkig harcolt. Annak ellenére, hogy rengeteg férfival volt kapcsolata, a végsőkig tagad, kényesen ügyelve a hírnevére, és Belize-t is azért gyűlöli, mert meleg. Bár Ethel szelleme végig kísérti, semmi megbánást nem mutat, még halála pillanatában is viccel.

joe.JPGJoe Pitt szerepében Stohl András volt látható. Az elkötelezett republikánus mormon ügyész gyerekkorától kezdve igyekezett elfojtani homoszexualitását, mindig megfelelni a rendnek, szabályoknak. De végül nála is betelik a pohár, mikor Roy ki akarná használni, és Harper szembesíti vele, mi is ő valójában. Innentől kezdve az addig kategorikus gondolkodású férfi kapkodni kezd, végül összecsapnak a feje fölött a hullámok, és mindent elveszít. Főleg a tisztesség álarcát.

harper.JPGA kegyetlen világból inkább fantáziavilágába menekülő Harpert Tenki Réka alakította. Itt-ott kicsit modorosnak ható Harperje nem bírja elviselni, hogy az egyetlen ember, akit valaha szeretett, ennyire könnyen hajlandó lemondani róla, így hát elmenekül a Mr. Kamu (Szabó Kimmel Tamás) fémjelezte álom-Északi-sarkra, ezzel együtt a külvilágba. A darab végére ki tudja, miért, de összeszedi magát, és teljesen normális nőként fordít hátat férjének.

 

hannah.JPGUdvaros Dorottya (akárcsak a csapat legtöbb tagja) több szerepben is látható volt, ezek közül Ethel Rosenberg és főleg Mrs. Hannah Pitt emelkedett ki. Ethelként inkább volt mókás öregasszony, mint ártó szellem, bájos néniségével kitartóbban rá tudott telepedni Royra. Hannah-ként pedig tipikus amerikai háziasszony, aki a hitben lát minden megoldást. Bár kicsit lassan kerül be az árba, tökéletesen kiegészíti higgadtságával a szeszélyes férfiak csapatát.

belize.JPGHálás kis szerep volt Belize Szabó Kimmel Tamásnak. A pösze, felvágott nyelvű, de aranyszívű meleg ápoló (akiről csak menet közben derül ki, hogy afro) az, aki mindig kimondja az igazságot, legtöbbször humoros formába csomagolva. Megveszekedetten küzd, hogy felnyissa Louis szemét, tökéletesen végzi hivatását az utálatos Roy mellett, és Prior is bármikor számíthat a barátjára.

angyal.JPGSöptei Andreának jutottak az apróbb szerepek, akik közül talán csak az angyal bírt mondatnál többel. Már-már akrobatikus mutatványokat adott elő a levegőben röpködve, néha lágyabb, néha a brutalitást súroló eszközökkel kívánta rávenni Priort, hogy vállalja a prófétaságot, és nem bírta megérteni, hogy egy ilyen megkeseredett férfi mi szépet remélhet még az élettől.

 

kar.JPGHogy mi mi szépet, jót várjunk, kiben higgyünk, miben higgyünk, arra nem feltétlenül ad választ a mű, de a fontos értékek igenis megjelennek benne. És ha ezekkel bírunk, akkor csak egy a fontos: „ne baszd el a csodát!”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr835204286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása