2013. február 04. 13:20 - franyokriszta

Elisabeth

OBnDmarcapr1.jpgHosszú szünet után tért vissza az Operettszínház színpadára a legismertebb magyar királyné életéről szóló Lévay-musical. A felújítással új szereplők is beálltak az Elisabeth-be, sőt, olyan érdekességeknek is tanúi lehettünk, hogy a korábbi gyerek Rudolf gyilkos Luchenivé avanzsált, és két korábbi felnőtt Rudolf most nem a szerepben, hanem Sissi szívében váltották egymást, mint Ferenc József és Halál.

Az előadásnak egy különleges bírósági tárgyalás ad keretet. A különlegesség nem más, mint hogy a vádlottak padjára idézett Luigi Lucheni, akárcsak a tanúk, már rég halottak. A bűn: Elisabeth meggyilkolása, de a vádlott határozottan állítja: megbízásra cselekedett, maga a Halál utasította erre. Innentől kezdve Lucheni kalauzol minket végig a császárné életén. elisabeth_proba_2012.12.06._-_janza_kata_meszaros_arpad_zsolt_homonnay_zsolt_28572.jpgLáthatjuk, hogyan készül lázasan Zsófia főhercegné és húga, Ludovika (Kapócs Zsóka) gyerekeik, Ferenc József és Helene (Fábián Nikolett) eljegyzésére. Ám az addig gyengének mutatkozó császár keresztülhúzva anyja szándékait, és a zabolázatlan Sissi kezét kéri meg. A frigyet mindenki rossz szemmel nézi, de a legbőszebb ellenző a Halál, aki az esküvőre betoppanva emlékezteti Sissit, hogy az utolsó tánc úgyis csak neki jár. Innentől kezdve Elisabeth boldogsága halálra (vagy a Halálra) van ítélve, férje sem mer már szembeszállni Zsófia akaratával, a császárné szinte rabként, a gyermekeitől elszakítva él, miközben az egyre inkább uralkodó-ellenes nép nyomorog. Sissi végül a sarkára áll: ultimátumot intéz férjéhez, hogy döntsön az anyja és őközötte, felvázolva annak lehetőségét, hogy az előbbivel elveszítené az utóbbit. elisabeth_sz.jpgMíg a bécsi tejpiac forrong, addig a magyarok szívükbe zárják királynéjukat, akinek komoly része volt a kiegyezésben. Ekkor viszont tragédiák árnyékolják be Elisabeth életét: először Ferenc József csalfasága révén megbetegszik szifiliszben, majd fia, Rudolf trónörökös a magyarokkal szövetkezve (a Halál hathatós segítségével) kvázi elárulja édesapját, majd az öngyilkosságba menekül. A gyászoló Sissi elhagyja az udvart, kíséretével körbeutazza a világot, de nyugtot sehol sem talál. Végül a Genfi-tó partján érkezik el a megváltás, Luigi Lucheni és egy reszelő képében, így Elisabeth végre a háta mögött hagyhatja ezt a kegyetlen világot, és megtérhet valódi szerelméhez, a Halálhoz, míg Lucheni is elnyeri méltó büntetését.

elisabeth_proba_2012.12.06._-_janza_kata_meszaros_arpad_zsolt_homonnay_zsolt_28506.jpgFőszerepben az örök Elisabeth, Janza Kata volt látható, aki tökéletesen végig tudta vinni a szerep ívét a fiatal kamaszlánytól az idős császárnéig. Bár a Halál már első találkozásukkor felkeltette az érdeklődését, kezdetben mégis Ferenc Józsefet szerette szerelemmel, akitől aztán fokozatosan elhidegült. Szeretetre vágyó, de mindig mindenkivel örökös harcban álló, szabadságra éhező, meg nem értett nő volt, aki csak ki akart törni a rá kényszerített keretekből, de ezt csak halálával érhette el. Nem véletlen forrhatott össze Elisabeth Kata nevével, rendkívül sok színnel és tökéletes hanggal tudta életre kelteni ezt a tragikus sorsú asszonyt.

EDV_3717_.jpgŐfelségét, a Halált Dolhai Attila alakította. Egyszerre volt emberi és túlvilági, kegyetlen és szánandó. Elisabeth-ben a szabadságvágya és határozottsága ragadja meg, és nem érti, hogy ez az ennyire elvágyódó nő hogyan választhatja helyette Ferenc Józsefet. Szerelme örök csata, Elisabeth-ért, Elisabeth-tel, de mikor a fia elvesztése miatt összetört asszony hívná őt, elutasítja: így nem kell neki. A császári családból még Rudolffal van különös kapcsolata, már a gyermek herceg életében megjelenik, mint segítőtárs, majd politikai csapdába csalva korai halálának egyik okozója is lesz. A Halál misztikus, borzongós fellépését tovább erősítették meghosszabbított kezei, a Haláltáncosok, a több álcát öltő, némán, tökéletes pontossággal táncoló szolgálók. Adler Judit, Balogh-Barta Viktória, Karányi Péter, Kulin András, Hassan G. Otero, és náhány kép erejéig Csuja Gergely szerepeltek Haláltáncosként.

77945.jpg

EDV_4590_.jpgA revizor Luigi Lucheni szerepét Kerényi Miklós Máté játszotta el. Cinikus, gúnyos, dühös, néha már őrült, kiszámíthatatlan anarchista, aki bármikor képes borzolni a kedélyeket. Bár maga Lucheni szerepe nem tartogat magában túl színes érzelmi palettát, az énekesi feladat annál nehezebb, szélesebb skálát jár be. Máténak ezt remekül sikerült megoldania, legátütőbb dala a Tej lett.

 

EDV_4566_.jpgA ’96-os bemutató Rudolfja, Szomor György napjainkra Ferenc Józseffé nőtte ki magát. Az alapvetően keménykezű uralkodó anyjával és feleségével szemben folyton elveszti határozottságát, játszi könnyedséggel töri meg Zsófia és Elisabeth is, így kénytelen mindig beletörődni a nők döntésébe. Sissit még a megcsalás ellenére is végig igaz szerelemmel szereti, és még idősen is képes megkeresni feleségét és könyörögni a visszatéréséért. Amilyen gyengének bizonyul a két nővel szemben, annál erősebb a fiát és a Halált illetően, utóbbival még reménytelenül is szembeszáll.

EDV_3851_.jpgA hajlíthatatlan, kőkemény és jéghideg Zsófia főhercegnét Kállay Bori játszotta. A látszólag érzéketlen, hataloméhes nő nem ismert kegyelmet, és mivel ő mást kívánt menyeként látni, mint az önfejű Elisabeth-et, így a császárné keserű palotabéli életét a kezdetektől garantálja. Sissi Ferenc József felett gyakorolt hatalmának megtörésére még arra is képes, hogy egy prostituáltat csempésztessen fia ágyába. 77996.jpgTervei kivitelezésében hatalmas, jól felépített támogató kompánia van Zsófia segítségére Grünne gróf (Csuha Lajos), Rauscher bíboros (Jantyik Csaba), Hübner báró (Petridisz Hrisztosz), Kempen báró (Vizi Dávid) és Schwarzenberg báró (Péter Richárd) személyében, akik lesik a főhercegné minden szavát, és már az első füttyentésre ugranak. Halála előtt a császár azonban végleg hátat fordít neki, és ekkor végre kiderül, hogy Zsófia valójában mindent a fiáért tett, az ő boldogságáért áldozott fel mindent.

EDV_4439_.jpgRudolf karaktere nem volt ismeretlen Kocsis Dénes számára, igaz, Frank Wildhorn azonos című musical-jében formálta meg anno a szerepet. kisrudi.bmpA félresikerült házassága és elítélt szerelme miatt szenvedő, szeretetre vágyó trónörökös a Halálban talál támaszra, aki liberálisabb gondolkodását is pártolja, így vezeti bele a magyar összeesküvésbe, majd a bukásba. Az elárult herceg megvallja összes fájdalmát édesanyjának, vigaszt és segítséget várva tőle, ám Elisabeth nem karolja fel fiát, így Rudolf az öngyilkosság mellett dönt. A tíz éves Rudolfot Takács András énekelte csengő hangján.

elisabeth_proba_2012.12.06._-_janza_kata_meszaros_arpad_zsolt_homonnay_zsolt_28560.jpgA Sissi-kultusz egyik kiemelkedő darabja az Elisabeth musical, nem csoda hát, ha a nézők minden alkalommal hangosan követelik az épp pihenő darab repertoárra való visszaállítását. Már-már slágerré váló dalok, mesés korabeli jelmezek, rengeteg változatos helyszín (kb. 20-25 kép), egy kis történelem, nagy érzelmek, mosolyok és könnyek, és a mindent felülíró szerelem. Kell ennél több?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr235062168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása