2012. április 30. 22:42 - franyokriszta

Veled, Uram!

VER_2882.jpgAz Operettszínház legújabb bemutatója, a Szörényi-Bródy szerzőpáros Veled, Uram! című rockoperája I. István uralkodásának viharos végnapjait mutatja be. Bár a művet a szerzők tizenkét évvel ezelőtt írták meg, idén került sor az első kőszínházi bemutatójára, a Thália Színházban. Az eredeti darab komoly változásokon esett át, legkedvezőbb eredményei a dramaturgiai változtatások voltak, de született hat új dal is, ezeknek nem mindegyike váltotta ki a kívánt hatást.

A történet István király uralkodásának végén játszódik, mikor is a királynak egy nagy kérdésre kell választ találnia: kire hagyja a koronát ebben a pogányok és idegen keresztények csatározásától terhelt országban? A kézenfekvő válasz, hogy fiára, a jó katona és kissé idealista Imrére. A fiatal herceg nevelése befejeződött, az udvar már a lengyel királylánnyal, Krisztinával kötött esküvőjére készülne. nQ4fVER_3851.jpgA vidám hangulatot azonban beárnyékolja Imre Orseolo Péterrel, majd az apjával való vitája a belpolitikai kérdésekről, valamint a külföldi követek (Ambruzs Ádám, Pálfalvy Attila) dorgáló hangja. Azonban az Imre és Péter által vezetett sereg visszavonulásra készteti a németeket. A harci győzelem után Imre magányosan álmodozik az erdőben, és hirtelen a pogányok gyűrűjében találja magát, akik először meggyilkolt táltosaikért bosszúból megölnék a herceget, ám Zobor tanácsára próbára teszik az ifjút. A herceg sértetlenül sétál át a tűzön, kiegyezik a pogányokkal, és megbizonyosodhatunk arról, hogy ha Imre király lesz, ő is minden erejével arra törekszik majd, hogy béke legyen az országban a pogányok és keresztények között. Ám Imre már nem kerülhet trónra, mert egy titokzatos vadászbalesetben életét veszíti. VER_3207.jpgAz udvar gyászol, Istvánnak két lehetséges utód közül kell választania: a kegyetlen és hataloméhes, de keresztény Orseolo Péter, vagy a rabságban élő pogány (valójában bizánci keresztény), ám békeszerető Vászoly legyen a király? Péter látva, hogy István Imre temetésére szabaddá teszi Vászolyt, és potenciális királyjelöltként számol vele, hazardírozásba kezd. Megöli a palotába gyilkos szándékkal beszökő Zobort, aki tanúja volt Imre vaddisznó okozta halálának, és ezáltal Péter bűnrészességének is, majd Vászolyt uralkodásra alkalmatlanná teszi: megvakíttatja. Sikere azonban nem teljes: a régóta vágyott nő, a szerelmét elvesztő Krisztina apácának áll, Vászoly fiai megszöknek az országból, és a darab végén a haldokló István, nem találván méltó utódot, Máriára hagyja a koronát és az országot.
 
VER_4017.jpgAz idős István király szerepére Földes Tamás tökéletes választásnak bizonyult. A szerepmegformálását áthatja a fájdalom: egyre kevesebb körülötte a megbízható emberek száma, felesége szeretetét már rég elvesztette, fia bizalma és tisztelete is megrendülőben van a lassú megfontoltsága miatt. Imre halálával összetörik, de az ország jövője érdekében összeszedi maradék erejét, hogy gondoskodhasson az alkalmas utód kiválasztásáról. Vászollyal némi érzelmi zsarolás után sikerül egyezségre jutnia, de Péter kegyetlenségei végül a halálig juttatják a királyt. Dzsoni alakítása minden ízében szívbemarkoló.
 
VER_3220.jpgIstván feleségét, Gizella királynét Füredi Nikolett alakította. Gizellája egy határozott, keménykezű nő volt, aki már régen elhidegült férjétől, és nem riad vissza az önálló, férje szándékaival akár ellentétes cselekvéstől sem. Ezzel szemben szerető családanya, leendő menyére féltékeny is, meg is nehezíti Krisztina palotabéli életét. Bár nem szereti Pétert, mégis őt támogatja Vászollyal szemben, legnagyobb riválisa pedig Vászoly felesége, Ilon, vele szemben még királynői méltóságát is elveszíti.
 
AWGDVER_3345.jpgOrseolo Péter szerepében Mészáros Árpád Zsolt volt látható. Pétert egy pillanatig sem lehetett szeretni, ő a történet legellentmondásosabb szereplője: bár ő a kereszténység legfőbb védelmezője, mégis ő a legvéresebb kezű, legkegyetlenebb és legembertelenebb karakter. Már az első jelenetében pogányokat gyilkol, emiatt rögtön szembe is kerül Imrével, akivel közli, hogy álmodozásai miatt alkalmatlannak tartja az uralkodásra. Bár a történet alapján nem ő gyilkolja meg a herceget, „csak” végignézi, ahogy a vadkan halálra sebzi, végig sejthető, hogy adott helyzetben akár meg is ölné Imrét. Célját, a trónra kerülést végig szem előtt tartva alkalmazkodik minden helyzethez, nem retten vissza a gyilkolástól és kegyetlenkedéstől sem, bárki is legyen az ellenfél.
 
VER_3846.jpgVászoly szerepében Szerényi Lászlónak sikerült emlékezeteset alakítania. Vászolya kezdetben megtört férfi, aki nem vágyik már hatalomra, csak békére családja körében, ezért rosszul viseli felesége emlékeit és álmait. Elveit Istvánnal szemben sem kívánja feladni, ám mikor a király jelzi, hogy fiai jövője és biztonsága a tét, Vászoly beleegyezik, hogy elfogadja a keresztény királyságot. Vesztére. Legátütőbb jelenete a tökéletesen előadott szólódala (Régi nóta).
 
VER_3837.jpgFeleségét, Ilont Nádasi Veronika játszotta. Határozott asszony, aki urában látja a jog szerinti utódot, és nem érti, Vászoly miért nem küzd a hatalomért. Gizellával amúgy sem felhőtlen viszonyát tovább rontja, hogy kihallgatja a királyné és Péter összeesküvését, az ellenszenvük csúcsa dühös duettjük (Szégyenfolt). Vászoly megvakítása után is férje mellett marad, továbbra is ő lesz ura támasza.
 
VER_2930.jpgA fiatal Imre herceget Kádár Szabolcs alakította. Imre nagyrészt az István, a király Istvánjának lenyomata, kicsit forrófejűbb kiadásban. Igaz keresztény, de a pogányokat is védelmezi, célja a béke, ami azokban a viharos időkben elég naiv és kivitelezhetetlen álom volt. Bátor és vakmerő, a gyors cselekvés híve, ezért sem érti, apja miért olyan óvatos, megfontolt a külpolitikai kérdésekben.
 
VER_3263.jpgA herceg menyasszonyát, a lengyel királylány Krisztinát Vágó Bernadett játszotta. A naiv, fiatal lány egész életében a nagy szerelemről álmodozott, és úgy tűnik, Imre személyében valóra is válik az álom. Ám az esküvő végül gyászba fordul, majd Krisztina kihallgatja Zobor és Aba Sámuel beszélgetését Imre halálának körülményeiről, valamint szembesül Péter iránta érzett birtoklási vágyáról, és mivel Gizella ellenszenve sem sok reményre adhat okot, a fiatal lány az öngyilkosságba menekülne. Ebben azonban Zobor megakadályozza, ezért Krisztina apácának áll. Betti két szólódala (Csillagok közt, Mária himnusz) az előadás legszebb pillanatai közé tartozik.
 
FF_20120328-125512_B2-37994.jpgAba Sámuel nádor szerepében Szentmártoni Norman volt látható. Norman fiatal kora ellenére könnyen tekintélyt parancsoló nádorrá vált, bár valódi szólódala nincsen, mégis rengeteget van jelen. Aba Sámuel István jobb keze, elkötelezett híve, Imre halála után a két rossz közül a kisebbik rosszat, azaz Vászolyt választaná. Ennek ellenére mégis beleegyezését adja Vászoly megvakíttatásába, az viszont nem derül ki, mi viszi rá erre a pálfordulásra (számomra ez volt a legjelentősebb rendezői hiba).
 
VER_3256.jpgAngler Balázs játszotta Zobort, a táltost. Már a hosszú ezüstös paróka és a piros szemek is gondoskodnak a nem evilági fellépésről, ám erre ráerősít Balázs magabiztos, félelmet keltő játéka. Zobor is békét szeretne, Imrével való kiegyezése után úgy is tűnik, megvalósulhat az álom, ám a herceg halála után minden kockázatot vállalva beszökik a palotába, hogy meggyilkolja Pétert, és akár Istvánt is, csak hogy Vászoly kerülhessen a trónra, akiben a pogányok jólétének biztosítékát látja. Aba Sámuelbe ütközve elárulja neki, hogyan is halt meg valójában Imre, ám azt nem tudhatja, hogy vallomását Péter is kihallgatta, és ezzel végleg megpecsételte sorsát.
 
VER_2694.jpgBár a darabban vannak kisebb-nagyobb melléfogások (rendezés, zene és szöveg terén egyaránt), a gyönyörű jelmezek és díszletek, a színészek átütő játéka, és nem utolsósorban a tánckar hatalmas szerepvállalása gondoskodik arról, hogy a nézőknek egy rendkívül élvezetes és elgondolkodtató előadásban legyen részük.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr54481429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása