2012. március 26. 22:02 - franyokriszta

Szép nyári nap

1.jpgAz influenzajárvány nem kerülte el az Operettszínházat sem, ezért is történhetett meg, hogy Vágó Betti helyett újra Szendy Szilvi volt látható Riaként, míg Szabó Dávid helyére Angler Balázs ugrott be a Szép nyári nap című Neoton-musicalbe. A darab a ’70-es években játszódik, mikor is egy osztálynyi fiatal Bácsszentmáriára megy építőtáborba, paradicsomot szedni. A szertelen fiatalok fegyelmezése és a tábor rendjének fenntartása a feldolgozó vezetőjének, Tóni bácsinak, valamint az orosztanárnőnek, Panni néninek lenne a feladata, ám ezt az amúgy is komoly kihívást még külön megnehezíti az ő magánéletük is, fiatalkorukban ki nem bontakozott szerelmük újra lángra kaphat. Magánéleti zűrzavarok persze a fiatalok életét is komplikálják: Panni néni lánya és Varga Péter, az ’56-ban disszidált műegyetemi tanár kissé renitens fia egymásba szeretnek, Ria nem tud választani a sok udvarlója közül, ezért dobja Sanyát, de nem hajlandó észrevenni Öcsi szerelmét, aki Margót nem veszi számításba, közben Ria is lapátra kerül, de Sanya sem fogadja vissza egykönnyen. 2.jpgVáratlanul megjelenik Bácsszentmárián Panni néni elvált férje, Kovács Jenő, aki nem nézi jó szemmel, hogy lánya egy rendszerellenes fiút szeret. A felnőttek összeesküvése révén Pétert hazaküldik a táborból, de a fiú, akit az egyetemre se vettek fel, csalódottságában a disszidálást választja. A szökésre alkalmas pillanat a pesti művésznő (Csengeri Ottília) táborban adott koncertje, ám a búcsúlevél annyira felkavarja Péter barátait és a felnőtteket, hogy Kovács elvtárs végül kénytelen lesz színt vallani, és bezáratja a tábort. A búskomor hangulatú Holnap hajnalig közepére viszont betoppan Péter, akit a határról visszahúzott a szíve, így bár a fiataloknak mégiscsak vissza kell menniük idő előtt Pestre, de legalább együtt vannak.

3.jpgAngler Balázs egy érzékeny, érzelmes, kisfiús Varga Pétert alakított. Megveszekedetten hinni akarta, hogy neki itt már nincs jövője, erre kényszeríti a családi helyzete és a renitensebb gondolkodása is, de közben egyre több és erősebb szállal kötődik az itteni életéhez. Társai eleve felnéznek rá bölcsessége és bátorsága miatt, legjobb barátja, Öcsi kiskutyaként követi, de a legnagyobb változást a szerelem, Juli hozza az életébe. Balázs tökéletesen belehelyezkedett Péter szerepébe, vezetővé tudott válni, gyönyörűen énekelte a dalait, végig megvolt az összhang közte és társai között, megérdemelné ezt a szerepet (is).
 
4.jpgJulit Vágó Zsuzsi játssza. Mivel Juli az orosztanárnő lánya, így kissé hajlamos a stréberségre, emiatt Ria gyakran ki is figurázza. Ennek ellenére Juli abszolút nem irányítható, Péter iránt érzett szerelme miatt nem egyszer szembeszáll szülei akaratával. Próbálja rádöbbenteni Pétert, hogy ő nem abban a helyzetben van, mint az apja ’56-ban, lebeszélné a disszidálásról, ám úgy tűnik, minden hiába. Pedig csak Péter érti meg lassabban Juli érveit. Zsuzsi Balázs remek partnere volt, ott segített neki, ahol tudott.
 
5.jpgRia szerepére Szendy Szilvi ugrott be, és hozott egy teljesen más karaktert, mint amit Vágó Betti szokott. Szilvi Riája a buta szőke nő és a menő csaj elegye, aki tisztában van adottságaival és ebből fakadó népszerűségével, bombázóságát különböző mesékkel támasztja alá, hiszen valójában egy félős kislány, aki nem is tudja, mit vagy kit akar pontosan. Megszokta, hogy mindig minden úgy történik, ahogy ő szeretné, ezért is nem tud dűlőre jutni Sanyával, de végül sikerül újra és újra az ujjai köré tekerni a fiút.
 
6.jpgSanyát Szerényi László formálja meg, ő az osztály alfahímje, minden fiú olyan akar lenni, mint ő, és úgy gondolja, minden lány őt akarja. Nem is érti, hogy tudja Ria dobni őt, és bár a nemtörődöm sértett férfiút játssza a szakítás után, igazából fülig szerelmes még mindig a lányba, hamar meg is bocsájt neki.
 
7.jpgA jó szándékú, duci Margó szerepében Peller Anna brillírozik. Mindig, mindenkinek segít, közben kitartóan üldözi Öcsit a szerelmével, sokáig úgy tűnik, sikertelenül. Anyáskodó, szeretetre méltó lányzó, az amúgy is rengeteg poénnal teletűzdelt szövegkönyvet még tovább cifrázza, és még a hatalmas szivacstömésben is remekül táncol.
 
8.jpgÖcsit, az osztály bohócát és egyben Péter legjobb barátját Kerényi Miklós Máté játssza. A bolondos, izgága fiú nagymenőnek képzeli magát, de a lányok csak egy kisfiút, barátot látnak benne (kivéve persze Margót, akit viszont Öcsi nem hajlandó potenciális barátnőként számba venni), Sanyát pedig folyamatosan hergeli, de csak ha számíthat arra, hogy Péter megvédi. Pétert a rajongásig szereti, ezért is viseli meg annyira a szökése, Péter levelét szívszorítóan szépen adja elő.
 
9.jpgAz orosztanárnőt, Panni nénit Szulák Andrea alakítja. Lányát tyúkanyóként védi, és nehezen fogadja el, hogy Julinak erre egyre kevésbé van szüksége. Közben régi udvarlója, Tóni bácsi iránt érzett érzéseivel is küzd, a tönkrement házassága miatt nem mer újra szeretni, további nehezítést jelent az ex-férj felbukkanása és annak nem éppen kedves modora. A dalokban kicsit túlgesztikulál, de olyan gyönyörű hangon énekel, hogy ez bőven megbocsátható. A GUM-áruházas történet pedig nyíltszíni tapsot érdemelt.
 
10.jpgA szigorúnak tűnő táborvezető, Tóni bácsi szerepében Faragó András látható. Tájszólásának és keménykezű próbálkozásainak is köszönhetően nem egyszer a táborlakók viccei tárgyává válik, de azért meg tudja nehezíteni rendesen az életüket, többek között a reggel öt órai tornával és a 120%-os előírt napi teljesítménnyel. Panni néni iránt rögtön fellángol kamaszkori szerelme, udvarlás közben újra kisfiúvá válik. A darab egyik csúcspontja, a Pago Pago nem kis részben Topy érdeme, utánozhatatlan a csípőkörzése.
 
11.jpgA másik „helyi erőt”, a szakácsnő Rózsikát Náray Erika kelti életre. Rózsika a tipikus vidéki konyhás néni, kicsit tenyeres-talpas, pletykás, hallgatózós, nagyszájú, de aranyból van a szíve, ott segít, ahol tud.
 
12.jpgA negatív figura Kovács Jenő, Juli apja, őt Csonka András alakítja. Elkötelezett párttag, feddhetetlenségéért még lánya boldogságát is könnyű szívvel feláldozná. Gyűlöli Pétert a disszidens apjáért, rendszerellenes gondolkodásáért és Juli iránt érzett szerelméért, pedig a darab során egyszer sem találkozik a fiúval. Egész fellépése fenyegetést sugároz, ez alól csak az alkoholmámoros Kishalász-béli mulatozás kivétel, és a darab végére a folyamatos titkolózás oka is kiderül.
 
13.jpgMindenképp szót érdemelnek a táborlakók is, akiket a Broadway Stúdió, a balettkar és a musical együttes tagjai alakítanak. Természetesen minden előadásban nagyon fontos szerepet vállal az ensemble, de a Szép nyári nap egy olyan darab, amiben igazán sok lehetőségük van egy kis önállóskodásra is, és rendre élnek is ezekkel a lehetőségekkel, még feledhetetlenebbé téve bizonyos jeleneteket.
Mindent összevetve egy remek darabról beszélünk, ilyen speciális felállásban is. Rengeteg humor, Neoton-zene, retro hangulat, önfeledt szórakozás, mindez garantált.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr934342246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása