2012. március 08. 13:03 - franyokriszta

Csárdáskirálynő

1.jpgA világ egyik legismertebb operettje az Operettszínház színpadán megújult dalszövegekkel, kissé átírt történettel, de ugyanazzal az operettekre és a Csárdáskirálynőre jellemző üzenettel látható: a boldogság, a szerelem győz mindenekfelett!

A történet elején az Orfeumban, Vereczky Szilvia búcsúestjén találjuk magunkat, hiszen a körülrajongott sanzonett amerikai turnéra készül, ahova elkíséri hű-szerelmetes komája, Kaucsiánó Bonifác gróf is. Az estre betoppan Edvin herceg is, Szilvia szerelme, aki szívesen feleségül venné a lányt, de a hercegi szülők ellenzik, hogy egy sanzonett kerüljön az ő nemesi családjukba. Edvin végül ráveszi Szilviát, hogy maradjon Budapesten, várja meg, hogy a férfi visszatérjen a nyolc hetes katonaságból, és akkor a szülői ellenzést figyelmen kívül hagyva házasodjanak össze. 2.jpgAz Orfeum törzsközönségével gyorsan megtartják az ünnepélyes előlakodalmat, jegyzőt hívnak a házassági ígéret elkészítéséhez, majd Edvin Rohnsdorf ezredesékkel távozik a katonasághoz. Az ünnepségről lemaradó Bóni csak ekkor érkezik vissza a csomagolásból, és kénytelen elkeseríteni Szilviát: Edvin nem veheti őt feleségül, mert már Bécsben van egy menyasszonya, akivel már ki is tűzték az eljegyzésük időpontját, Rohnsdorf ezredes (Péter Richárd) hozta a meghívót. A csalódott Szilvia mégis elutazik Bónival Amerikába, és közben bosszút esküszik. A bosszú kiváló színhelye a hercegi kastély, Edvin és Stázi comtesse eljegyzése, ahova Szilvia már Bóni oldalán érkezik, a gróf hazudott feleségeként. Edvin és a „grófné” érzelmei mit sem változtak, még mindig szeretik egymást, Bóni és Stázi is egy szempillantás alatt egymásba szeretnek, Edvin szülei pedig, Anhilte és Leopold Mária (Marik Péter) kétségbeesve szemlélik, hogy fiúk a Vereczky Szilviára annyira hasonlító Kaucsiánó grófnéba szeret bele. 3.jpgA négy szerelmes már épp tisztázná érzéseit, mikor is Szilvia rádöbben, Edvin csak azért venné már el így, mert Bóni feleségeként nemesi rangot kapott, többé már nem csak sanzonett, hanem egy gróf elvált felesége. Ezért Szilvia leleplezi a vendégsereg előtt magát, elárulja, hogy soha nem is volt Bóni felesége, és azért jött, hogy beváltassa Edvinnel a házassági ígéretet, majd sértetten távozik az Adlon Hotelbe, nyomában a kétségbeesett Bónival. A hotelben Feri bácsi irányításával szépen lassan összegyűlik a díszes kompánia, Anhilte is lelepleződik, hogy bizony fiatalon ő is sanzonettként kezdte, mára pedig már hercegné lett, Szilvia és Edvin békét köt, Stázi és Bóni is egymáséi lesznek, és felcsendül a Húzzad csak kivilágos virradatig.
 
4.jpgBordás Barbara tökéletesen formálja meg Vereczky Szilviát: határozott, akaratos, érzelmes lány, aki élvezi a férfiak rajongását, de szerelmével csak Edvint tünteti ki. Józanul gondolkodva tudja, hogy egy herceg nem vehet feleségül egy sanzonettet, de mikor a szíve felülkerekedik az eszén, bármit elhisz a férfinak, ezért is olyan fájdalmas a kétségbeesése. A dühét nem egyszer barátján, Bónin vezeti le, akivel remek párost alkotnak, ha bajkeverésről van szó. Gyönyörű hangján tisztán, érthetően énekel, remek választás volt Szilvia szerepére.
 
5.jpgEdvint Boncsér Gergő játssza. A Szilvia iránt érzett szerelme minden gondolatát felülírja, már a rangját és a családja akaratát sem veszi figyelembe, mindent megtenne a sanzonettért. Ám Szilvia Edvin számára érthetetlen eltűnése után beletörődik abba, hogy előbb-utóbb feleségül kell vennie gyerekkori jegyesét, Stázit, bár az esküvőt addig halasztaná, amíg lehet. Bóni és „felesége” megjelenése először felbosszantja, majd újra felülkerekedik rajta a szerelem, és a remény, hogy Szilvia mégis az övé lehet. Bár végül nem az ő érdeme, hogy a problémák megoldódnak, derekasan megküzdött Szilviáért, kiérdemelte a nő szerelmét.
 
6.jpgDancs Annamarinak Stáziként egy felvonásnyival kevesebb ideje van a szereplésre, de remekül kihasználja a lehetőségeit. Stázija naiv, engedelmes kislány, aki rajongva szereti Edvint, ám a szerelem Bóni személyében toppan be az életébe. Bár teljes szívvel viszonozza a férfi érzéseit, tekintettel van a gróf házasságára, ezért kezdetben valós akarata ellenére, de sikeresen hárítja a gróf összes udvarlását, ám végül beadja a derekát, majd még az irányítást is átvéve Bóni menyasszonyává avanzsál.
 
7.jpgA bohém barát, Bóni szerepében Kerényi Miklós Máté volt látható. Bár minden nőt szerelmesen szeret, Szilviát barátjaként is tiszteli, mégis egy pillanat alatt leigázza az igaz szerelem, mikor meglátja Stázit. Mivel Edvin is a komája, nincs kimondottan örömére, hogy bűnrészes lehet az átvágásában, főleg úgy, hogy Szilvia folyamatosan vele veszekszik. Bár Bóni felületesen szemlélve egy szeleburdi, nemtörődöm ifjúnak tűnik, többször is megmutatja, hogy komoly és dühös is tud lenni, ha a helyzet úgy hozza (Az asszony összetör, Te rongyos repríz). Bóni hálás szerep, Máté ki is játszik minden pillanatot.
 
8.jpgA háttérből az eseményeket irányító, jóságos Vitéz Kerekes Ferencet, Feri bácsit Petridisz Hrisztosz alakította. Atyaian segítette, pátyolgatta Szilviát, Bónit, Edvint, közben egyre tolva a fiatalokat Anhilte titka és a boldogság felé. A legszebb pillanata számomra az első felvonás legvége, mikor is a saját szerelméről már lemondott férfi egy pillanatra kiadja afeletti dühét, hogy a hercegi Edvin átverte, megcsalta a rangtalan Szilvia érzéseit.
 
9.jpgA szálak összegubancolásában, majd a titkok leleplezésében Feri bácsi hű társa Miska és Alfonz ikerpár, előbbi az Orfeumban pincér, míg utóbbi a palotában komornyik, és mindkét szerepet Faragó András játssza. Mindkét alkalmazott karakán egyéniség, nem rejti véka alá a véleményét, valamint mindketten ismerték Anhiltét még Kupfer Hilda sanzonettként. Ennek köszönhetően szinte már baráti a viszony Anhilte és Alfonz között.
 
10.jpgAnhilte szerepében a még mindig gyönyörű Kállay Bori brillírozik. Bár Anhilte a legfőbb akadálya Szilvia és Edvin szerelmének, mégsem lehet rá haragudni, hiszen minden kis mesterkedést, álbehívót, hallgatózást, füllentést azért tesz, hogy a fia boldog legyen, igaz, pont ezekkel teszi boldogtalanná Edvint. Remekül irányítja a férfiakat, főleg a férjét, így nem is csoda, hogy ilyen sokáig tudta titkolni valódi énjét.
 
11.jpgBár mindenhonnan azt hallani, hogy az operett már divatjamúlt műfaj, és az ilyen cukormázas, rózsaszín történetek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, mégis, a Csárdáskirálynő továbbra is töretlen népszerűségnek örvend. És ez nem véletlen!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr94297510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása