2012. február 05. 13:27 - franyokriszta

Csókos asszony

A Csókos asszony nem véletlenül Zerkovitz leghíresebb operettje, hiszen sláger slágert követ, és a könnyed történetre apróbb megszakításokkal a folyamatos nevetés jellemző. A nyitóképben az ünneplésre készülő Nagytemplom utcát láthatjuk, hiszen Pünkösdi Kató aznap debütált a Csókos asszony címszerepében, hatalmas sikerrel. A mulatság megkoronázása Kató és Dorozsmai Pista eljegyzése lenne, ám Pista előző este rendesen felöntött a garatra, és zálogba kellett adnia a jegygyűrűket. a.jpgA szégyentől tartva megszökik az eljegyzés elől a könnyűvérű sanzonettel, Rica-Macával. Eközben Katókát meglátogatja a híres mecénás, Báró Tarpataky, akit lenyűgözött az ifjú tehetség, ezért felajánlja neki támogatását. Katóka azonban visszautasítja a báró segítségét, ám mikor az eljegyzés közben kiderül, hogy hiányzik a vőlegény, szégyenében mégis a báróhoz rohan. A Bajza utcai palotában is esti mulatságra készülnek, orfeumi művészek fellépésével, ide hozza magával Rica Dorozsmait, valamint a szerelmeseket üldözve-keresve befut Rica béranyja, az özvegy Hunyadiné, Katóka nevelőapja, a Kubanek hentes, valamint Ibolya Ede is, a fiatalok barátja. Teljes a felfordulás, mindenki mást akar: Hunyadiné előmozdítani karrierjét, Kubanek hozzáadni Katókát a báróhoz, Tarpataky boldoggá tenni a lányt, Kató megbüntetni Pistát, Pista pedig megbékíteni szerelmesét. Ám Pista félreérti Kató és a báró kapcsolatát, ezért sértetten otthagyja a palotát, amit a báró Katókának ajándékoz. A Nagytemplom utcába visszatérve Ede és Rica békét köt, majd Kubanekkel és Hunyadinéval együtt különböző terveket szőnek a szerelmesek összeboronálására, végül az alkoholmámorban úszó és alvó Pista nevében párbajra hívják a bárót. Katóka a hír hallatára hazarohan, és megpróbálja lebeszélni Dorozsmait arról a párbajról, amiről ő nem is tud, majd Pista bocsánatot kér a bárótól. Tarpataky végül felfedi titkát, Katókában elveszett lányát sejtette felfedezni, ám sajnos tévednie kellett, de támogatásáról biztosítja a fiatalokat, és jó operetthez méltóan, mindenki boldog és szerelmes a párjába.

b.jpgAz ifjú művésznőt, Pünkösdi Katót Kékkovács Mara alakította. Jó szándékú, naiv kislány volt, aki mindig úgy viselkedik, ahogy kell, és fülig szerelmes Dorozsmai Pistába. Még a darabbeli előadása során megkísérti egy pillanatra a rossz, hogy felvegye az életben is a Csókos asszony figuráját, ám hamar elűzi magától ezt a gondolatot. Viszont miután Pista megszégyeníti, és a Bajza utcában meglátja szerelmét Rica-Maca oldalán, mégis magára erőlteti a fensőbbséges kacér nő szerepét. A darab végére viszont visszaváltozik önmagává, a csendes, szerelmes kislánnyá, aki odaadó felesége lesz Dorozsmainak.
 
c.jpgA fent említett Dorozsmai Pistát Homonnay Zsolt játszotta. Tökéletesen megfelelt a művészekről alkotott sztereotípiának, felelőtlen link alak volt, aki csak az élvezetnek él, a problémák megoldását áthárítja a környezetére. Bár szereti Katókát, nem kimondottan kedves vele, és hűségesnek sem nevezhető. Ám mikor szembesül vele, hogy párja vissza tud neki vágni, sértetten magába roskad. A darab végére azonban, némi segítséggel, belátja hibáit, és Katókával kölcsönösen megbocsátanak egymásnak.
 
d.jpgBáró Tarpataky szerepében Huszti Péter volt látható. Az egész lényéből sugárzott a finom elegancia, az illem, a jóság. Kifinomult visszafogottsággal kezelt minden hétköznapi vagy abszurd helyzetet, hidegvéréből nem lehetett kizökkenteni (kivételt képez ez alól Oszvald Marika fergeteges „Holdvilágos éccakája”, amit Huszti művész úr sem bírt nevetés nélkül végignézni), mindenekelőtt Katóka boldogságát tartotta szem előtt. Bár a gyermekét nem sikerült megtalálnia, mégis odaadó második apjává válik a lánynak.
 
e.jpgHunyadiné szerepe jutalomjáték Oszvald Marika számára, hiszen itt kiélheti minden tánctudását és komikai vénáját. Bár felületesen szemlélve csak egy nagyobb sikerre vágyó megrekedt művész, aki mindenáron férjhez akar menni, tizennegyedszer is, ezúttal Kubanek henteshez is, valójában nagy a szíve, akinek szintén nagyon fontos a fiatalok boldogsága, még a jegygyűrűket is kiváltja a zálogból, és Ricát is visszafogadja bérlányának. A darab csúcspontjai azonban az ő nevéhez kötődnek, mint például a Holdvilágos éccaka, vagy a Debora nevű töltött hattyú halála és feltámadása, mikor balett-dresszben, tütüben és spicc-cipőben táncol és énekel.
 
f.jpgFaragó András játssza Kubaneket, a német akcentusú hentest, a Nagytemplom utca „főnökét”. Ő nevelte fel a mángorlóban talált csecsemőt, Katókát, mindent megtenne az ő boldogságáért, még a hentes üzlet árait is lejjebb vinné. Bár egy párt alkotnak Hunyadinéval, szívesen megőrizné szabadságát is. Remek üzleti érzékét is megvillantja minden szituációban, egyszerre keménykezű és vajszívű. A németes kiejtés pedig rengeteg remek szóviccet eredményez.
 
g.jpgA szöveg- és újságírót, Ibolya Edét Csonka András játszotta. Ede jószívű teremtés, mindenki barátként tekint rá, ám Pista mellett folyamatosan háttérbe szorul, Dorozsmai ki is használja nagylelkűségét. Bár szívesen visszafizetne ezért a zeneszerzőnek, végül mégis ő Dorozsmai boldogságának egyik legfontosabb előmozdítója.
Párját, a rámenős Rica-Macát Peller Anna alakította, igazi nagyszájú, határozott komika volt, aki minden helyzetben feltalálja magát. Féltékeny Katóra a sikere és a szerelme miatt, ezért kezdetben Pistát segíti a szökésben, végül mégis támogatja Ibolyát a szerelmesek kibékítésében, és közben ők is felismerik egymás iránt érzett vonzalmukat.
Tehát a Csókos asszony három felvonásnyi önfeledt szórakozást garantál látványos táncaival, remek és közismert muzsikáival, és megállíthatatlan poénzuhatagával.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr164067871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása