2011. november 18. 22:24 - franyokriszta

Szerdán tavasz lesz

1.jpgBár sajnos a darab nem örvend túl nagy népszerűségnek, én nagyon szeretem. Sokkal többet nyújt, mint egy hagyományos operett, súlyosabb a története, nyitva hagy bizonyos kérdéseket, és bizony nem árt elgondolkodni utána az üzenetén. Talán ezek miatt nem értik meg, fogadják el kevesebben a Fényes Szabolcs nótáival átszőtt színdarabot. Mint mostanában a Somogyi-darabok, a Szerdán tavasz lesz is átment némi átrendezésen, kárára, mert egyrészt kimaradt Klára dühös dala, ami fontos mondanivalóval bírt a nő érzéseiről, másrészt a Verkli dal is más előadói formát kapott, amitől kevésbé ismerhetjük meg Monostori Lajos valódi érzéseit.

2.jpgA történet valamivel a rendszerváltás előtt játszódik, mikor is a magyar-történelem tanár Kiss Flóriánt elhagyja a menyasszonya. A kétségbeesett és fantáziadús férfi elszánja magát, hogy létrehozza a Nagy Ötletet, amiről még fogalma sincs, mi lehet az. Mellécsapódik a pénzéhes és szintén ötletes Monostori Lajos ’Monti’, akivel több kisebb ötlet után rátalálnak az igazira: megalapítják a Magányosok Klubját. Ebben segítségükre van még egy reményvesztett, esetlen népművelő is, Kuncz Beáta. A klubban a tagsági díj befizetése után mindenkit meghallgatnak, egyre több magányos csatlakozik, hogy végre barátokra tehessen szert. Eközben Flórián se veled-se nélküled szerelmi viszonyba keveredik a frissen elhagyott fogorvosnővel, Koroda Klárával. A klub egyre népszerűbb, Flórián egyre közelebb kerül előbb Beátához, közben Klárához és valódi céljához, a lakás és egy autó megvételéhez, mikor is visszatér Svédországból Ervin, a hűtlen férj, és Klára inkább őt választja. Flórián dühében elhatározza, hogy kiszáll a klubból, de erre nem kerülhet sor, mivel Montival együtt Kubacska Ferenc, Beáta főnöke vádjai alapján letartóztatják. Az egész előadás igazából a bírósági tárgyalásról való visszaemlékezésként játszódik. A tárgyalás végén az adócsalással és bűnös pénzügyi üzelmekkel vádlottakat felmentik, de vajon van-e közös jövője Flóriánnak Klárával, és Montinak Beátával?

3.jpgKiss Flóriánt Mészáros Árpád Zsolt alakítja. Az önsajnálatban fürdő, de ötletet ötletre halmozó férfi eleinte másokért cselekszik, tényleg a világ magányosait szeretné összehozni, és boldogabbá tenni szürke mindennapjaikat. Persze emellett azért gondol önmagára is, de tisztességes úton szeretne hozzájutni a lakáshoz és az autóhoz. Klára viszont felforgatja az életét, és már csakis a saját boldogsága érdekli, amihez a magányosok csak eszközül szolgálnak. A megcsalás hatására pedig visszazuhan a mértéktelen önsajnálatba. MÁZS tökéletesen játssza ki a karakterfejlődés ívét, a hangja pedig gyönyörűen szól minden dalban.
 
4.jpgA "mindenre elszánt fogorvosnő", Koroda Klára szerepében Janza Kata látható. A megközelíthetetlennek tűnő, kiegyensúlyozott fogorvosnő álarca mögött egy összetört, csalódott nő található, aki még keresi a boldogságot, de még, vagy talán már nem bír bízni a férfiakban. Kata hol közel engedte magához Flóriánt, hol ellökte, mindezt remek prózai és hangi megoldásokkal. Nyitva hagyja a darab végét, nem tudhatjuk, végül megvárja-e Flóriánt. Sajnos az első szólója a darab átrendezésének áldozatául esett, viszont a „Köszi, köszi” dal a mű egyik csúcspontja, Kata talán ebben tud a legjobban kibontakozni.
 
5.jpgA bohém Montit Kerényi Miklós Máté játssza. Eleinte Monti egy életvidám, nyüzsgő, mindent félvállról vevő fiatalembernek tűnik, akit csak a pénz érdekel. Kezdetben csak a „Főnök”, Flórián iránti hűsége miatt vág bele a Magányosok klubjába, de fokozatosan egyre fontosabbá válnak neki a klubtagok, mindenekelőtt a Flóriba szerelmes munkatárs, Kuncz Beáta. Jelszava, miszerint „Monti mindent megold” számos próbára teszi, de legyen szó óriáskifli óvodásokhoz való kiszállításáról, ringlispíl-vásárlásról vagy szirénák megszólaltatásáról, tényleg mindent véghezvisz. A Verkli-dalban láthatjuk meg Monti igazi arcát, a darab másik csúcspontja, ahogy fehérre meszelt arccal, kétségbeesett dühösen adja ki valódi érzéseit, majd bújik vissza újra a magára erőltetett bohém karakterbe.
 
6.jpgKuncz Beátát Vágó Zsuzsi alakítja, bravúrosan. A kezdetben folyton pityergő, csúnyácska lány a darab végére a pénz, siker, valamint Flórián és Monti hatására gyönyörű nővé válik. Ám a külsőleg pozitív változás a belső értékeket tekintve már nem ennyire kedvező, Beátát is egyre inkább csak a pénz érdekli, majd a lány viszonzatlan szerelme miatt először tanúskodik a két férfi ellen. Beátában először Flórián fedezi fel az értékeket, ezért a lány belé szerelmes, ám mégis Monti az, aki jobban megérti, és aki közelebb áll hozzá. A tárgyaláson végül visszavonja a vallomását, és a csalódott Montit is sikerül megbékítenie, együtt távoznak. Zsuzsi és Máté nagyon szépen, finoman, csak mozdulatokkal hozza a bíróságon ezt a folyamatot.
 
7.jpgA darab ajándékszerepe Katinka, a nagyszájú, de aranyszívű grófnő, akit Oszvald Marika alakít. Katinka nem tesz lakatot a szájára, amit gondol, azon nyomban kimondja, de természetesen mindig mindenkinek a javára próbál tenni. Mindig mindennek a jó oldalát próbálja meglátni, és észrevétlenül is rengeteget alakít az őt körbevevő férfiak hozzáállásán, főképp Simon Béláén és Flóriánén. A tárgyaláson előadott szólójában domborul ki leginkább a karakter fő vonása, hogy 20 éves volt, sokszor 20 éven át. Nagyon jól áll Marikának az ilyen relatíve nyugodtabb, nagymamásabb szerep.
 
8.jpgA fent említett Simon Béla nyugalmazott gyártulajdonos, akit Faragó András ’Topy’ játszik. Bélára igaz „a pénz nem boldogít” mondás, bármit megtehetne-vehetne, mégis magányos. Eleinte egy egocentrikus öregúr, bár érezhetően segítőkész, hiszen anyagilag jelentősen támogatja a klubot, de az idők során fokozatosan megszelídül, és egy kedves, vidám klubtag lesz. Marikával előadott duettjük pedig fergeteges!
 
9.jpgA negatív szereplő a párthű, behízelgő és megvesztegethető Kubacska elvtárs, a magyar szocialista kultúra utazó nagykövete. Ebben a szerepben Dézsy Szabó Gábort láthatjuk. Mészáros Árpád Zsolt mellett neki van a legtöbb történetből való kikacsintása, bár ő a felperes, mégis mindig azt magyarázza a bírót játszó Péter Richárdnak, hogy miért hagyta ilyen sokáig kibontakozni a klubot. Bár Beátát nagyon könnyen rettegésben tudja tartani, Monti minden cselének könnyűszerrel felül.
 
10.jpgA kisebb szerepekben két új beállót is láthattam. Az egyik Vadász Zsolt volt, aki Németh Attila helyére ugrott be, mint Bánkúti Sándor, kiöregedett-hízott focista. A beugrás számos poénra adott okot, de ezeken kívül is Zsolt meg tudta mutatni, hogy nem csak egy kissé karót nyelt bonviván, hanem egy remek humorú színész is. Nádasi Veronikával is nagyon jól mutattak, mint a klub első igazi eredménye, az egymásba szerető és közös gyereküket váró focista-fodrásznő pár. A másik friss beálló Simon Boglárka volt a menyasszony szerepében, Pirgel Dávid oldalán, ő is bravúrosan oldotta meg ezt a kis szerepet.
11.jpgÚgy gondolom, hogy ha az ember nyitottan ül be erre a darabra, akkor elégedetten fog távozni. Elsőre talán kicsit furcsán ható zene, mély mondanivalóval bíró történet, és nagyon lelkes színészek várják. Én nagyon sajnálnám, ha idő előtt lekerülne a Szerdán tavasz lesz a repertoárról.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr353395161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása