2011. október 29. 21:54 - franyokriszta

Tavaszébredés

Már régóta terveztem, hogy megnézem a Wedekind-dráma alapján készült darabot, most októberben sort is kerítettem rá. A Nyugati Teátrumban előadott verziót csak felvételen láthattam már, az átrendezés legszembetűnőbb változása, hogy a szereplők szinte végig színpadon vannak (akár élők, akár halottak, akár részesei a jelenetnek, akár nem), és együtt sodródnak az eseményekkel a háttérben, néhol amolyan sajátos díszletelemként.

1.JPGA történet eredetileg valamikor az 1800-as évek végén játszódik, és a tizenéves Melchior, Wendla és barátaik hányatatott életét mutatja be. Melchior radikálisan gondolkodó fiú, aki kissé izgága barátját, Moritzot próbálja felvilágosítani a férfi és női test, valamint az érzések mikéntjéről, miközben egyre közelebb kerül Wendlához. Moritzot közben kicsapják az iskolából, és mivel apja csalódását és megvetését nem tudja feldolgozni, öngyilkosságba menekül. A Moritznak írt felvilágosító füzetecske és szabadelvűsége miatt Melchiort is kicsapják, majd mikor kiderül, hogy Wendlát teherbe ejtette, javító intézetbe zárják. Wendla anyja, aki prűdsége okán nem világosította fel rendesen lányát, abortuszra kényszerítené Wendlát, ám a fiatal ebbe belehal. Melchior még abban a hitben szökött meg a javító intézetből, hogy Wendlával esélyt kapnak egy új életre, a temetőben szembesül a valósággal, ám végül mégsem fordul önmaga ellen. A stúdióváltozatban még van egy plusz csavar, a színészek megőrzik civil énjüket is, és mint egy játékot, adnák elő a történetet. Ám van, hogy a játék eldurvul…

2.JPGMelchiort az egyre népszerűbb és egyre foglalkoztatottabb Kocsis Dénes alakította. Én ezelőtt még nem láttam őt nagyobb szerepben, csak mint statiszta (olyankor meg tudtam állapítani, hogy jó mozgású fiú), valamint a Lévay-gálán (ott viszont volt némi problémám a hangjával). Most viszont tökéletesen magabiztosan szólt a hangja, és a játéka is nagyon letisztult, hiteles volt. Ügyesen váltott át az alapvetően vidám, humoros fiú karakteréből a lázadó, kétségbeesett végletbe, finoman árnyalta a szerepet, tetszett.

3.JPGWendla szerepében Fekete-Kovács Veronikát láttam, aki szintén gyönyörű hanggal és erős prózával bír, viszont egyelőre a színészi eszközei nem az igaziak, korrektül eljátszotta, amit a szerep megkövetelt, de különösebb érzelmeket nem váltott ki belőlem, nem tudta elérni, hogy Wendla tragédiája annyira megérintsen, amennyire kellett volna.
 
4.JPG
Moritzot Pirgel Dávid játszotta, vele kapcsolatban többször is olvastam, hogy eléggé zavaró, hogy még a legmagasabb szereplőnél is jóval magasabb. Szerintem ezt abszolút ki lehet zárni, engem egyáltalán nem zavart, és különösen aranyos volt a Marthát alakító Simon Bogival, aki minimum 2 fejjel alacsonyabb nála. A játékát illetően talán neki kell a legélesebb váltást hoznia: az első felvonásnak szinte a végéig ő a humorforrása, míg a felvonás végén, majd a 2. felvonásban már meggyötört, öngyilkosságba menekülő fiú. Számomra a komikus énje kissé túlzó volt, sok helyen erőltetetten, túljátszottan hatott, ellenben a drámai vonala szívbemarkoló volt, elképesztően meghatóan interpretálta Moritz kilátástalanságát.
 
5.JPGIlsét Vágó Zsuzsi alakította, rajta nagyon érződött a sokéves színpadi rutin és a profizmus. Ilse szerepe ebben a változatban talán kevésbé hangsúlyos, 3 nagyobb jelenése van a darabban (Sok csúf éjjel; Moritz öngyilkossága; Bíbor nyár), a játéka és a hangja is profihoz méltó volt.
 
6.JPGSimon Bogi játszotta Marthát, aki azzal tűnik ki a többi lány közül, hogy az apja bántalmazza, fizikálisan és szexuálisan is. Ilsével előadott duettjében szépen használta a hangját, és nagyon tetszik, hogy az egész darabot le lehet követni az arcjátéka alapján is, teljesen együtt él a történettel.
7.JPGA drámában a béke boldog szigetét Ernst és Hanschen kapcsolata jelenti, Zádori Szilárd és Petróczi Gábor alakították a két fiút. Üdítő kis mellékszál az övék, nagyon finom humorral adják elő a két egymásba szerető fiatal fiút. Petróczi Gábor a kezdetektől fogva szerelmes pillantásokkal kíséri Zádori Szilárd mozdulatait, és kitartása végül meghozza gyümölcsét, Ernst is felvállalja Hanschen iránt érzett szerelmét.
A kisebb szerepekben látható volt még Czigány Judit (Thea), Jenes Kitti (Anna), Heisz Krisztián (Georg), valamint Kádár Szabolcs (Otto), közülük Krisztián tudott többet megmutatni a szerepből, Georgja bármikor képes volt robbanni és nekiesni a társainak.
 
8.JPGA játék sorsolással indul, ennek eredményeként minden felnőtt női szerepet Moravszki Enikőnek, míg a férfiszerepek Angler Balázsnak kell alakítania, ilyenek voltak például Wendla, majd Melchior anyja, Moritz apja, tanárok, sarlatán, pap, stb. Moravszki Enikő a lelki terror különböző fajtáit és fokozatait felhasználva kényszeríti bele társait borzalmasabbnál borzalmasabb szituációkba. Ha az áldozat ellenkezne, vagy ki akarna szállni, akkor előhúzza a sorsoláskor húzott rövid pálcikát, és annak adja elő a következő sorokat, ezzel jelezve, hogy nem ő akarta ezt a szerepet, hát viseljék a többiek ennek következményeit. Fokról fokra jut el az őrületre, majd a végén teljesen magába roskad.
 
9.JPGAngler Balázs is hasonló utat jár be, hasonló eszközökkel, ám ő még fizikai erőszakot is alkalmaz, hol az egyik fiút veri, hol a másik lányt rángatja. Elképesztő mimikával rendelkezik, pillanatok alatt átvedlik egy pszichopata állattá, aki a kegyetlenségben nem ismer határt, mindennél fontosabb a szent cél, hogy Dénes végigcsinálja, amit Melchior nem mert. A kudarc végül őt is összeroppantja. Számomra ő volt az előadás legjobbja.
 
10.JPGAzt hiszem, elmondható a csapatról, hogy nagyon tehetségesek, az Operettszínháznak nem kell túlságosan aggódnia az utánpótlás miatt. Mindegyikük gyönyörűen és lendületesen táncolta Tihanyi Ákos koreográfiáit, szép hangjuk van, és ami különösen tetszett, hogy milyen ügyesen használják a testüket arra, hogy némán közvetítsék a történéseket. A darabot tudom ajánlani minden érett gondolkodású embernek, viszont arra készüljenek fel, hogy lelkileg nagyon is megterhelő darab (még a színészek is gyakran elpityerednek a háttérben).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr63338981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása