2019. szeptember 13. 21:38 - franyokriszta

Pásztoróra a száradó tapéták közt – Kölcsönlakás

15327281_1366707760067431_4736813911828317719_n.jpgRay Cooney-t nem nehéz szeretni. Abszurdba hajló, félreértéseken alapuló, személyiségcseréket és egyre inkább összegabalyodó hazugsághálókat tartalmazó bohókás történetei bizonyos időközönként igazán jól tudnak esni a léleknek a fárasztó hétköznapok után. Legfeljebb csak a rekeszizmunk panaszkodik a fokozott igénybevétel miatt, de azt meg ki bánja? A Játékszínben évek óta nagy sikerrel futó Kölcsönlakás is e recept mentén született, és nem okoz csalódást!

A történet pofonegyszerű: napjaink Londonjában épp felújítás folyik a decens Markham-házaspár emeleti lakásában, míg a földszinten a férj és barátja jelenleg döcögve haladó, gyermekmesekönyvek kiadásával foglalkozó vállalkozását vezeti. Markhamék este a kiadói bankettre hivatalosak, ezért a csapodár üzlettárs, 15350722_1366707603400780_7381950310364370844_n.jpgHenry kölcsönkéri Philiptől a lakást, hogy ott hancúrozzon alkalmi szeretőjével (Szabó Erika) – és bár nem könnyen, de sikerül is kicsikarnia barátjából a beleegyezését. Csakhogy eközben Markhamnét is hasonló kéréssel támadja barátnője, Linda – aki nem mellesleg Henry felesége –, az asszony a gobelin újrakezdő tanfolyamon megismert hősszerelmes udvarlójával (Szirtes Balázs) etyepetyézne, és persze végül Johanna is átengedi neki a lakást. A bonyodalom azonban még nem teljes, mert a dizájner is tud arról, hogy megrendelői ezen a nevezetes éjszakán házon kívül lesznek, ezért ő a külföldi cselédlánynak (Erdélyi Tímea) adna… nyelvleckéket. Egy post-itre írt szerelmeslevél részlet azonban Philip kezébe keveredik, aki éles eszével rögtön rájön: neje a dizájnerrel csalja őt, és nem és nem hajlandó meghallgatni Johanna kifogásait. 23472413_1788942527843950_613838141478026709_n.jpgA sértett asszony bosszút forral, de a kivitelezésbe hiba csúszik, mert egyre több kéjvágytól fűtött szeretőjelölt settenkedik be a lakásba, majd ahogy fogyatkoznak szereplőinken a ruhák, még befut a végtelenül prűd mesekönyvíró híresség is, aki kiránthatná Philip és Henry kiadóját szorult anyagi helyzetéből – és épp ezt tervezi az átszerződéssel. Csakhogy ehhez erkölcsileg kifogástalan üzletpartnerekre van szüksége, ám Markhamék háza ezen az estén mindennek tűnik, csak épp nem erkölcsösnek. Kivéve, ha hőseink egyre több hazugsággal, színleléssel megpróbálják elterelni Miss Cook figyelmét a liezonokról – és éppen ezt teszik, egy fergeteges jelenetben, amelyen a nézőtér egyöntetűen, könnyezve nevet, miközben ráébredünk, hogy a tündéri mesekönyvek és a szexuális becézgetések szókincse bizony megdöbbentően hasonló!

philip.jpgLengyel Tamás Philip Markham szerepében remekel: maradi, már-már begyöpösödött, a hűtlenkedést elítélő, rideg, higgadt, száraz humorú férfi – míg nem érzi úgy, hogy neje szarvakat biggyesztett a homlokára. Mivel csak a végletekben tud gondolkodni, tomboló fenevaddá változik, de valójában csak egy megbántott kisfiú, aki egyre jobban belecsöppen a kalamajkába, és biztosak lehetünk abban, hogy mindig ő az utolsó, aki rájön, mi is folyik körülötte. Ennek ellenére a portugál Filippóként nyújtott színjátéka mesteri, elnéznénk még egy ideig, ahogy próbálja menteni a menthetőt, miközben vérfagyasztó pillantásokkal kísért szócsatát vív „alteregójával”. A történet során bárkivel is kerül párba, remekül kiegészíti a partnerét, csodás összjáték!

johanna.jpgAz érzelmi skála legtöbb fokát megjáró szereplő a szerencsétlen feleség, Johanna, akit Lévay Viktória alakít. Összeszedett, határozott, segítőkész és kellemes modorú nő, aki mindenkivel igyekszik megtalálni a közös hangot, és elég gyakorlott a konfliktusok elsimításában. Még ideiglenes sértettségét is hajlandó félretenni azért, hogy az őt megbántó férje üzletén segítsen, és a végsőkig igyekszik fedezni barátnőjét.  Ugyan mikor még óvatlanul saját magát keveri gyanúba, Lévay helyenként kissé erőltetetten hatott, a darab csúcspontján nagyszerűen rántja ki újra és újra az egyre zizisebb társaságot a káoszból, az a jelenet nagyban az ő sikere is.

henry.jpgAz egyik legfrappánsabban megírt karaktert, a nőcsábász, nagyot mondó, léha Henry Lodge-ot Debreczeny Csaba keltette életre, nagyszerűen. Henry-nek nincsenek gátlásai, a házastársi hűség fogalma kimaradt a szótárából, így rendíthetetlenül gyűjti a trófeákat, és hittel vallja, hogy ezzel még a feleségének is jót tesz. Hol akaratlanul befeketíti, hol védi Johannát, és csak részben önös érdekekből vezérelten próbálja helyrerakni barátja lelki világát. A legnagyobb poénok és helyzetkomikumok neki jutnak, amelyeket remekül játszik ki, kéjesen gubancolja még összébb a szálakat, miközben igyekszik kisimítani is azokat, és csak remélni merhetjük, hogy a Shibori/Subaru-kék tapéták között eltöltött percek jó hatással lesznek nyughatatlan libidójára.

linda.jpgDobó Kata alakítja az elhanyagolt, kevéssé tapintatos, visszavágásra készülő Lodge-feleséget, Lindát. Tökéletesen tisztában van férje alapvető hibájával, de megunta már, hogy csak tűri a folyamatos megcsalást és a hazugságokat, ezért megízlelné ő is a tiltott szerelmet. Pár figyelmes, csöpögős szóval már le is lehet venni a lábáról, és bár érez némi lelkifurdalást, amiért a barátnője kerül miatta szorult helyzetbe, a remélt öröm erősebbnek bizonyul a bűntudatnál. Cselédlánnyá avanzsálása nagyszerűen sikerül, jól működő fogaskereke a tragédia felé száguldó, végtelenül vicces helyzetnek.

alistair.jpgRoppant erős karaktere a darabnak a dizájner Alistair Spenlow is, Molnár Áron nagyon emlékezetes alakítást nyújt a kissé feminin, szelfikirály belsőépítész szerepében, akinek az otthonok szépítése nem puszta hivatás, sokkal inkább szent küldetés – emiatt e téren könnyen idegbajossá válik. Más témákban azonban már jóval lazább, örömmel veti bele magát minden, ággyal összefüggésbe hozható kalandba, és hamar meglátja annak is az előnyét, hogy kénytelen Philip Markhammé válni – például visszavághat a mufurc megrendelőjének, miközben remekül segíti ki a házaspárt egy-egy jól beszúrt megjegyzéssel a pácból.

nevtelen.jpgA gyerekeknek szóló mesekönyvek írói között sztárnak számító Miss Cookot, Pincsi Toncsi és hasonszőrű társai „szülőanyját” Murányi Tünde játszotta. A bohókás, nem teljesen evilági, konzervatív és frigid kutyabolond a totális őrültekházába csöppen bele, ez azonban mégsem zavarja túlságosan – talán mert őt is simán fel lehetne venni az ápoltak közé. Megingathatatlan elveihez szigorúan ragaszkodik, de különben joviálisan tekint Markhamék zavaros világára, jóhiszeműen bedől minden magyarázatnak, és még ad egy utolsó csavart a függöny előtt a történetnek.

15284916_1366707553400785_4667690007919508775_n.jpgA Kölcsönlakás könnyed szórakozást ígér, de bizony komoly munkát ad a nézőknek: rendszerint a könnyeinket kell törölgetni, a hasunkat kell fogni, nem egyszer még a karfát is csapkodni kíván kedvünk a szakadatlan nevetéstől. Remek szituációkban rutinosan, nagyszerűen mozgó színészek, a pazar díszletnek és öltözékeknek köszönhetően kellemes látvány, rengeteg poén, és egy könnyen fogyasztható történet – remek lezárás a dolgos hétköznapokra!

Fotók: Játékszín
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr1415058188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása