2013. június 16. 15:31 - franyokriszta

Hazafit nekünk!

thumbnail_2d (3).jpgAz, ha egy darab szokatlan térben játszódik (például a színpad alatt), az már eleve ad egy plusz izgalmat a nézőnek. Az, ha egy színpad (ha jól számolom) 72 egymástól függetlenül hidraulikusan fel-le mozgatható elemből áll (mint például a Nemzetiben), szintén. Na és ha a kettőt ötvözik! Mint például a Hazafit nekünk esetében! Ugyanis az Osborne-darab a Nemzeti kiszámíthatatlan, folyton mozgó színpada alatt került bemutatásra.

Míg mi nézők azon gondolkodunk, hogy vajon hogyan fogjuk látni az eseményeket a felengedett oszloperdő között, a sötétben máris megindul két alak: a párbajra érkező izgatott Siczynski, és az őt nyugtatni próbáló, látszólag közömbös Redl. Mikor már épp kezdene zavaró lenni az átláthatatlan színpadkép, mozgásba lendülnek a színpadelemek, és végre kitisztul a kép. Az Osztrák-Magyar Monarchia végnapjaitól nem oly távol, egy egyszerű kaszárnya közelében, egy végzetes párbajon vagyunk. Ami csak azért is baj, mert a katonai akadémiára három embert vettek fel ebből az egységből, és kettő közülük érintett a csörtében.thumbnail_2d (1).jpg A gyilkossá váló van Kupfernek (Stohl András) ugyan nem kell különösebben aggódnia, hiszen inkább pénze és rangja, mint rátermettsége vitte előre, ám főhősünk, Redl a semmiből építi fényes karrierjét, és bizony nem jön jól a párbajban való segédkezés. Kitartása és szorgalma révén azonban egyre feljebb és feljebb jut, feletteseit (Znamenák István, Blaskó Péter) már csak egy kérdés izgatja: ugyan miért nem akar ez a Redl megnősülni? Kerítenek is mellé egy tehetős özvegyet, Sophia Deljanov grófnőt, akivel ideig-óráig gyötrik is egymás testét és szívét, de mindhiába. Redl ugyanis kénytelen elismerni: ő bizony homoszexuális. Még a csinos Siczynski váltotta ki belőle először a vonzalmat, de a fiú korai halála miatt csak jóval később volt hajlandó szembesülni érzéseivel. De miután a halottra kísértetiesen hasonlító Paul elcsábítja, majd kifosztja és megvereti, Redl megindul a lejtőn: habzsolja a férfiszeretőket, szórja a pénzt, miközben a nyilvánosság előtt a fedhetetlen karrierista, aki egyre nagyobb babérokra tör a kémelhárításnál. thumbnail_2d (2).jpgAz oroszok azonban már a kezdetektől figyelik az ígéretes katonát, így mikor elegendő bizonyítékot gyűjtöttek Redl hibás lépéseiről, Oblenszkij ezredes választás elé állítja ellenfelét: vagy kerékbe törik a karrierjét a tények napvilágra hozatalával, vagy a további titoktartásért cserébe Redl kettős játékot játszva az oroszoknak is jelent. Redl némi hezitálás után az utóbbi mellett dönt. És miért is ne tenné, ha éppen szerelmes? A szívét egy ifjú magyar tiszt, Stefan Kovacs hadnagy rabolta el, ám a lamourt végül végzetesen megmérgezi a Von Epp bárónál rendezett éves bál, ahova csak a titkos homoszexuálisok léphetnek be, csak jelmezben (lehetőleg női ruhában), és minden gátlást levetkezve élvezik az életet. Stefan végül nősül, ráadásul Sophiát veszi el (aki nem mellesleg szintén kém az oroszoknál). Redl szinte beleőrül megcsalatásába, és ugyan az új fiú, Viktor mellett próbálja újra megtalálni a szerelmet, hibát hibára halmozva lebukik az osztrák vezetőség előtt. Nem hagynak neki más választást: leteszik elé a töltött pisztolyt.

redl.JPGA kiváló kiskatonából gátlástalan spiclivé átalakuló Alfred Redl életívét László Zsolt vezeti végig. Ő sem tudja, mi is késztette valójában, hogy elvállalja Siczynski mellett a segítőséget, de Albrecht pincér (Farkas Dénes) felkínálkozása annyira direkt, hogy végre szembesül önmagával. Az elvárások miatt még egy ideig képes magába fojtani igazi érzéseit, de Sophia mellett szinte már beleőrül a színlelésbe. A benne lapuló vadállat is egyre gyakrabban tör elő belőle, hiszen egyre többször vall kudarcot is: az oroszok leleplezik, az igaz szerelem, Stefan elhagyja, Viktor kéznél van dühe levezetésére. A halállal viszont már bátran néz szembe a régi önmagát, a feddhetetlen és felelősségteljes katonát egyre inkább elvesztő Redl.

viktor.jpgA testi megkísértőt Szatory Dávid adja több alakban: Siczynskiként, Paulként, Cárnőként és Viktorként is. Siczynskije egy izgága eszköz, Paulként egy ártatlannak tűnő felkínálkozó lehetőség, aki elindítja Alfredet a lejtőn. Cárnője az egyetlen, akinek talán sikerül ellenállnia a Stefan oldalán megjelenő Redlnek, bár tény, itt sem állt messze a céltól. Viktor jelenthetné az új szerelmet, életet, de ekkora Redl lába alól már oly mértékben kicsúszott a talaj, hogy inkább csak testileg-lelkileg bántja a fiút.

stefan.jpgA Redl szívét összetörő Stefan Kovacs hadnagyot Fehér Tibor kelti életre. Hosszas próbálkozás után sikerül csak szerepet kapnia Redl életében, az viszont rögtön főszerep. A tiszta lelkű fiú mindenét odaadná bálványának, azonban Von Epp báró bálja és Redl ott tanúsított viselkedése végül annyira elbizonytalanítja szerelme tisztaságában, hogy Sophiát teherbe ejtve a házasság mellett dönt, ezzel gyakorlatilag megpecsételve sorsát.

sophia.jpgA kezdetben kifinomult kékvérűnek tűnő özvegy Sophia Deljanov grófnőt Söptei Andrea alakította. A Redllel való összeismerkedése után rögtön kapcsolatuk végnapjaira ugrunk, mikor a nőt Alfred furcsa viselkedése, távolságtartása és titkolózása már a könyörgős kétségbeesésbe kergetik a nőt. Házassága után pár órával még egyszer visszatér a férfi életébe, hogy megküzdjenek Stefanért, kettős életükért, egymásért, egymással.

oblenszkij.JPGOblenszkij ezredest Gáspár Sándor játszotta. A józanul gondolkodó, hidegen számító kémparancsnok mindenkit a kezében tart. Higgadtságából csak a tetemes mennyiségű vodka tudja kizökkenteni, ilyenkor vígan bratyizó cimborává válik. Oblenszkij felkészültsége nagyrészt jobbkezének, Sztanyicin hadnagynak köszönhető, őt László Attila alakítja, aki Ferdiként, Von Epp báró butácska nőimitátor barátjaként is emlékezeteset alakít.

epp.jpgA csak egy hosszabb jelenet erejéig feltűnő, de ziccerszerepben színpadra lépő, aranyszínű magassarkúban tipegő Von Epp bárót Kulka János játszotta. A szerző vele mondatta ki a legfontosabb mondatokat, hiszen ki lenne erre alkalmasabb, mint egy hosszú műszempillákban affektáló, komolyan vehetetlennek tűnő intelligens nemesember?

 

thumbnail_2d.jpgA Hazafit nekünk! ugyan tartalmazott itt-ott üresjáratokat, de tökéletesen bemutatta, hogyan züllesztheti le egy diszkriminálható tulajdonság miatti belső elfojtás akár a legragyogóbb karaktereket is a legmélyebb pokolig. És ha közben még 72 színpadelem rendeződik egymástól teljesen függetlenül különféle térformákba!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr435363817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása