2013. március 05. 10:57 - franyokriszta

Hamlet

thumbnail_2dCAC0EL4P.jpgÚgy tűnik, manapság Hamletet csak úgy lehet színre vinni, ha a rendezésben van valami kis (vagy éppen nagy) csavar. Míg a Krétakör három férfi színésszel játssza el a közismert történetet, addig a Nemzeti Színházban megfordul a tér, helyet cserél néző és színész. A nézőtér székei, erkélyei fekete fóliával vannak lefedve (persze csak míg a színészek fel nem tépkedik azokat), és még egy több emeletes fémállvány is magasodik közülük, míg mi a színpadon felsorakoztatott székeken foglalhatunk helyet, hiszen mi vagyunk „a néma közönség egy színpadon”. Ez is egy remek húzás Alföldi Róbert modern fűszerezésű rendezésében.

thumbnail_2dCARO5B0M.jpgA cím- és főszereplő dán királyfit Szabó Kimmel Tamás alakította, lenyűgöző átéléssel és hitelességgel. Bár Hamletje elszakadt a shakespeari herceg passzív jellemétől, így is komplex, hiteles lett szerepmegformálása. Indulatos, érzelemgazdag, szeretetre és megértésre vágyó, hányódó fiatal, aki kétségbeesetten próbálja áttörni korlátait, hogy elérje vágyait. Mélységesen csalódott az emberiségben, ezért már hidegen hagyja a mások sorsa. Bár ő a történet tragikus hőse, és a néző ösztönösen neki szurkol, hogy beteljesíthesse a bosszút, még sem lehet őt igazán szeretni, pont hidegsége, ridegsége miatt.

thumbnail_2dCAT94G4C.jpgAz új királyt, Claudiust Makranczi Zalán játszotta. A hatalomvágyból testvérgyilkossá váló, halott fivére özvegyét feleségül vevő férfi bűne elkövetése után igyekezne jó útra térni (ha még lehet), de a körülmények (Hamlet képében) olyannyira megakadályozzák ebben, hogy lelkiismeret-furdallva fokról fokra még kegyetlenebbé válik. Keménykezű, a fejét könnyen elvesztő, tekintélyt parancsoló figura, aki hiába tervez el mindig mindent a legapróbb részletekig is, valami hiba csak belecsúszik mindig a gépezetbe.

thumbnail_2dCA1RD7ON.jpg

A „családban maradó” királyné, Gertrúd szerepében Söptei Andrea volt látható. Shakespeare a Hamletben nem kedvezett a hölgyeknek, bár fontos szereplőik a történetnek, karakterük mégsem válhat hangsúlyossá. Söptei Gertrúdja a Hamlettel való hálószobai beszélgetésben tud kitörni, mint a fiától rettegő, őt védeni vágyó anya. Claudius iránt is inkább tiszteletet, mint szerelmet érez, de hűtlenségével elveti a sulykot, elveszti Gertrúd bizalmát.

thumbnail_2dCAXXCGW3.jpgA főkamarás Poloniust Rába Roland alakította. Izgága, minden lében kanál, tudálékos Poloniusa kellőképpen volt sok és bosszantó. Gyerekei felett zsarnokoskodó atya, a hatalomnak megfelelni kívánó, készséges és önérzetes férfi, akinek minden helyzetben van egy megoldása. Ezek a megoldások hol jobbak, hol rosszabbak, de minél jobban belemártja magát Polonius a családi drámába, annál közelebb kerül a vesztéhez.

 

thumbnail_2dCAI27CDM.jpgLányát, Opheliát Radnay Csilla játszotta. Naiv, fiatal lány, aki bár vonzódik Hamlethez, apja és bátyja tiltása miatt mégis ellenáll a hercegnek. Ezt később mélyen megbánja, magát okolja Hamlet megbolondulásáért, pedig csak elhanyagolható eszköz a férfi bosszúhadjáratában. Akárcsak Gertrúdnak, Opheliának sincs túl sok lehetősége kitörni az erős férfikarakterek közül, de őrületével sikerül facsarnia egyet a szíveken.

 

thumbnail_2dCAPIK9B6.jpgSzatory Dávid formálta meg Laertest, Polonius fiát. Ő is csak báb volt a hatalmi politikában, először apja akarata előtt kénytelen meghajolni, és visszamenni Párizsba, védtelenül hagyva így húgát, majd Claudius a bosszú eszközeként kívánja felhasználni a családja elvesztése miatt dühöngő, gyászoló ifjút. Bár elfogadja a csalást, a mérgezett tőrökkel vívott párbajt, de halála előtt mindent megvall Hamletnek, emelt fejjel és tiszta lélekkel távozhat.

 

thumbnail_2dCARIRVSJ_1.jpgthumbnail_2d.jpgA túlélők csekély táborának tagja Horatius, őt Mátyássy Bence alakította. A fiatal fiú Hamlet engedelmes barátja és alárendeltje, bármiben segíti, támogatja a herceget, miközben igyekszik megérteni őt. Vidám diák, aki ha kell, együtt szórakozik Marcellusszal, Bernardoval és Franciscoval (Fehér Tibor, Farkas Dénes, Előd Álmos), de azonnal megkomolyodik, ha Hamletnek arra van szüksége. Nem véletlen, hogy egyedül őt fogadja bizalmába.

thumbnail_2d1.jpgLászló Zsolt két szerepben is feltűnik a darabban, hol Hamlet apjának szelleme, hol vándorszínész. Szellemként elmondja fiának halála igaz történetét, és dühödten rója ki Hamletre a nagy feladatot: álljon bosszút érte Claudiuson, de Gertrúdot ne bántsa. Erre később, a hálószoba jelenetben újra figyelmeztetnie kell a fiút, nehogy meggondolatlanul cselekedjen. Vándorszínészként Nagy Marival nyűgözik le a publikumot, és lökik közelebb a szereplőket a végkifejlethez.

1thumbnail_2d.jpg

Az előzetes híresztelések alapján jövőre a Hamletnek is le kell kerülnie a Nemzeti repertoárjáról, ami mindenképpen nagy veszteség. A modernebb légkör képes közelebb hozni a fiatalokat a klasszikushoz, miközben a színészek egytől egyig a legnagyobb profizmussal alakítják szerepeiket, úgy, hogy a darab végén kell a közönségnek jó pár másodperc, mire feleszmél, mi történt és hol is vannak ők.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr785117634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása