2019. április 09. 07:49 - franyokriszta

A Justitia kommandó – 12 dühös ember

12_duhos_plakat_uj_400.jpgFokozatosan tovatűnő ifjúkorom óta borzongósan csodálkoztat az esküdtszék intézménye: 12, sokszor teljesen laikus, hétköznapi ember dönt akár életről-halálról! A személyes, már rég betáplált véleményüket ki tudják zárni az esküdtek? Vajon mennyire tudják befolyásolni, adott esetben megvezetni a tanult jogászok ezt a tucatnyi kívülállót? Miután olvastam és megnéztem a 12 dühös ember filmváltozatát is, valamint láttam egyszer-kétszer (khm, tizenkétszer… minimum) a Pokoli leckét, egyre inkább úgy sejdítem: néha nagyon is merész a vádlottak életét ilyen kezekbe adni!

12_duhos_ember_mucsi_zoltan_kovacs_mate_foto_meszaros_csaba.jpgA 12 dühös ember egy látszólag teljesen egyértelmű gyilkossági ügy felett dönthet: a rovott múltú, agresszív, rugós kést vásárló fiatal leszúrja a saját, erőszakos, iszákos apját, és ezt a jelenetet egy szomszéd végignézte, egy másik pedig végighallgatta. Ilyen starttal csak a bolond nem bólintana rá az egyetlen kiszabható büntetésre, a halálra – ám az esküdtek között pont van egy ilyen „bolond”. Akárcsak Vavyan Fable Quasimodója, ő is tántoríthatatlanul, de szálegyedül indul ebbe a csakis bukással zárulható háborúba, de lassacskán csak felépül mögé is a teljes igazságpárti kommandó. Ez a férfi nem feltétlenül hisz a fiatal ártatlanságában, számára csak gyanús az egész eset, egyre több mozzanattal kapcsolatban érzi úgy, hogy nem felelnek meg a bíró előtt elhangzott vallomások az igazságnak, hogy az ügyvéd nem ásott eléggé a dolgok mélyére, és hogy igenis erősen kétséges, hogy a valódi gyilkost készülnek a hóhér kezére adni. Tiszta szívéből vallja, hogy még ennek a fiúnak az életét is meg kell tisztelni annyival, hogy alaposan átrágják az ügyét. 12_duhos_ember_varga_adam_mihayfi_balazs_feher_balazs_beno_foto_meszaros_csaba.jpgMagányosnak induló harca azonban egyre izmosabbá válik, ahogy a folyamatos boncolgatás, megkérdőjelezés, rekonstruálás során egyre többen kezdenek el kételkedni a tanúvallomásokban, végül pedig átbillen a mérleg nyelve. A vádlott sorsát nehezíti, hogy a 12, merőben különböző emberből előtörnek az előítéleteik, berögzült szokásaik, és egy idő után már nem is a gyilkossággal, hanem a másik bonyolult lelki világával törődnek, vérmérsékletüknek megfelelően. Annak ellenére, hogy az egész történet egy többnyire zárt szobában történik, akciók és nevek nélkül, a színészek elképesztően feszült, pattogós hangulatot teremtenek, amelyet azért gyakorta feloldanak néhány humoros ide-odavágással, mégis egyként izgulunk a fel sem bukkanó vádlott – és az esküdtek – sorsáért.

elnok.jpgAz Elnök szerepét Varga Ádám ölthette magára. Szegény eminens amerikai állampolgár tökéletesen tisztában van azzal, hogy alapvetően alkalmatlan a rá testált nehéz feladatra, néha szabadulna is tőle, de sorsába beletörődve ügybuzgóan, szinte kisfiús lelkesedéssel próbál megfelelni a kézikönyvekben leírtaknak. Pechjére különösen nehéz társakat kap, így rendre kisiklanak határozottnak nem nevezhető elnöki kísérletei, nem egy megmosolyogtató pillanatot szerezve ezzel a nézőknek.

2_eskudt.jpgA humorosabb karakterek közé tartozik Szatory Dávid 2. esküdtje is, a halk szavú, kicsit lomha észjárású, de aranyszívű, hózentrógeres cukorka-kínálgatója, aki még a másodpercmutató megfigyelésében is jeleskedik. Barátságos mosolygását is hajlandó szüneteltetni, ha megsértik az önérzetét, hiszen ő sem kedveli az igazságtalan elnyomást, és elég fogékony a racionalitásra, nem véletlen, hogy egész hamar átáll az ártatlanság oldalára.

3_eskudt.jpgAz egyik legnehezebb, legkeményebb szerep Mucsi Zoltánnak jutott, hiszen a 3. esküdt képviseli majd’ végig azt az álláspontot, hogy a vádlottnak vesznie kell. Ebben persze nem kevés előítélet is van, de a darab végére kiderül, hogy nem a rasszizmus az idős férfi legnagyobb hajtóereje. Kezdetben még barátságos, pajtáskodó öltönyöséből fokozatosan tör elő az agresszív vadállat, vádaskodni, ujjal mutogatni bármikor képes, szívesen űz gúnyt ellenfeleiből, ha már az érvekből kifogyott, és fokról-fokra minden nézőt maga ellen fordít – hogy aztán az utolsó nagy monológjával megfacsarja a szívünket, vérprofihoz méltó módon.

4_eskudt.jpgBár ritkán emeli fel a hangját, sokáig még a helyéről sem moccan el, mégis a 4. esküdt uralja a legstabilabban a romos állapotú termet – köszönhetően Debreczeny Csaba remek alakításának is. Ez a kulturált hangvételű férfi nem evickél el az érzelmei szintjére, a törvény, jog és racionalitás szemüvegén keresztül méricskéli a történteket, és csak a legalaposabb bizonyítékokkal lehet ráébreszteni a valós vagy vélt igazságra. Elég hamar érezzük: ha őt meggyőzik, a vádlottnak nyert ügye lehet. A személyeskedést letöri, pedig neki is lenne miről mesélnie, az okfejtéseket biztosabb kézzel irányítja, mint az elnök, és azért csak lecsíp pár humoros pillanatot ő is.

5_eskudt.jpgAz 5. esküdt szerepe Kovács Máténak jutott, ami egyben azt is jelenti, hogy a szerepben a többiekhez képest dupla hendikeppel indul: nagyon fiatal, és bevándorló szülők nehéz sorsú gyermeke. Ez létre is hoz közte és a vádlott között egy kapcsot, amit nem egy esküdt többször is a szemére vet. Nem először kellett az előítéletekkel találkoznia, emiatt állandó frusztráció övezi, de feszültségét igyekszik magában tartani, itt sem ő fordítja maga ellen a sorsot, és előbb-utóbb még olyan fokú őszinteségig is elmerészkedik, amellyel még kényesebb helyzetbe hozhatná magát – de az igazság és a képviselt ügye érdekében hajlandó áldozatot hozni.

6_eskudt.jpgTalán a leghálátlanabb szerep a 6. esküdtté, ő marad legtöbbször a háttérben, amolyan ütközőbólyaként lavírozik a történetben. Lecső Péter a fellépésének, mély orgánumának és a belőle áradó higgadtságnak köszönhetően leginkább a vitás helyzetekben tud fellépni, ráébresztve a civódó feleket arra, milyen gyerekesek is, mikor ilyen ostobaságokon marakodnak a valódi probléma helyett.

7_eskudt.jpgA 7. esküdt baseballmeccs helyett már a focivébé közvetítésére készül, Sütő András eközben remekül keveri a humorost a bicskanyitogató stílussal, állandó szemforgatásaiból is árad a mások lenézése, a helyzet nem kívántsága és a szükségesnél magasabb fokú magahittsége. Hol látványosan unatkozik, hol csipkelődik, már rég el is felejtené az egész esetet, olyannyira, hogy még a szavazatát is az alapján változtatgatja, hogy melyik táborban sorakoznak fel többen. Remek mondatai vannak ennek a nem túl kedvelhető karakternek, emlékezetes alakítás!

8_eskudt.jpgA tárgyalótermek Lucifere, a kételkedés és az igazság lenyomata a 8. esküdt, ezúttal Gyabronka József alakításában. Remek megfigyelő, akinek minden részlet megragad az agyában, és ott a gondolatok azon nyomban szárba is szökkennek – kibontakoztatásuknál pedig kevésbé törődik azzal, hogy mit okoz környezetében a véleménye kinyilvánításával. Kissé érdesebb, provokatívabb, mint elődjei, szinte pikírt tanár urasan noszogatja társait, hogy nyissák fel a szemüket, de meg is vív az igazáért, még ha csak verbálisan is. Ő indítja el az aprócska hógolyót a lejtőn, de már-már bosszantó kukacoskodásával csak eléri, hogy végül másokkal együtt dagasszanak belőle lavinát.

9_eskudt.jpgA 9. esküdtnek sem jut túl sok lehetőség, annak ellenére, hogy ő áll át először asztalszomszédja véleményére – esküdttársai a későbbiekben elnyomják a figyelemre hiába vágyó öregembert. Lugosi György csendes, joviális idős ura is észrevesz minden aprócska részletet, és hihetetlen empátiával fordul minden embertársa felé. Nem fél leleplezni a maga sajnálatra méltó helyzetét sem, ha azzal teret adhat az igazságnak.

10_eskudt.jpgA 10. esküdt szerepében Brasch Bencének sikerül az, ami rajta kívül csak Mucsi Zoltánnak: megnémítja-dermeszti hosszú pillanatokra a teljes nézőteret. A kezdetben még a káromkodás ellen is szót emelő fiatalemberről hamar kiderül, hogy olyan mélyen idegengyűlölő, hogy az még a józan ítélőképességét is béklyók közé fogja (remekül rezonálva az aktuálpolitikai áthallásokra). Indulatos, provokatív, kötözködő alakjával nem könnyű szimpatizálni, sokszor a „ki üvölt hangosabban” elv alapján próbálja elnyomni az ellenvéleményt, de a már előbb említett nagymonológja hosszú-hosszú évekre fog belénk égni, mert elképesztő meggyőző erővel, profizmussal adta át magát minden egyes hangnak – le a kalappal!

11_eskudt.jpgAkár az ellenpontja is lehetne Mihályfi Balázs 11. esküdtje, a szűk és halk szavú, kelet-európai gyökerekkel rendelkező, huzatra érzékeny karaktere. Ő is átérzi, milyen nehéz lehet idegenként érvényesülni egy másik országban, ismeri a visszautasítás ízét, de nem hagyja, hogy a saját élményei befolyásolják az ítélőképességét, ő is a józan érvekre alapozva próbálja kikeresni az igazságot a homályos ügyben.

12_eskudt.jpgVégül, de nem utolsó sorban Fehér Balázs Benő a 12. esküdtként erősíti a lassan megtörők táborát. Marketingguruja elsősorban az első felvonásban kap inkább sziporkázási lehetőségeket, itt még elszór jó pár kacagtató bon-moitot, majd a hőség végképp kitikkasztja (az állandóan visszatérő poénforrás életben tartásában komoly szerepet vállal), és már nem próbálkozik savas humorú odaszúrásokba bújtatni a véleményét, amely elég könnyen meginog az egymásnak ellentmondó érvelések viharában.

12_duhos_ember_mucsi_zoltan_gyabronka_jozsef_lugosi_gyorgy_brasch_bence_foto_meszaros_csaba.jpgHogy az esküdtek végül jó döntést hoznak-e, az erősen vitatható, talán a nem túl hangosan felvetett, a megállapított tények ismertetésével egybekötött újratárgyalás ötlete hasznosabb lett volna – de a 12 dühös embernek, mint ahogy az többször el is hangzik, nem az a feladata, hogy megfejtse az ügyet. Ez nem krimi, ez hús-vér dráma, hibátlanul megírva, és tökéletesen átültetve a mai kor szeleire. Az alapanyag tökéletessége pazar alkotócsapattal társult, így még napokkal az előadás után is élesen bevillan egy-egy pillanat, amely töprengésre késztet, és egyszerűen nem hagy szabadulni a történettől. Egy tökéletes előadásnál ez így dukál, nem?

Fotók: Átrium
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr3314749009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása