2012. április 08. 16:40 - franyokriszta

Punk Rock

26b6bd6410a8dcac3cd314b85ebcc173.jpgA Pesti Színházban futó Punk Rock egy mára sajnos egyre gyakrabban előforduló problémát, a fiatalok körében megjelenő frusztrációt és erőszakot dolgozza fel. A történet színhelye egy brit kisváros, Stockport gimnáziuma. Ide érkezik a kisérettségiző osztályba egy új diák, Lilly, akit a furcsa, izgága William vesz a szárnyai alá. Lilly azonban nem szorul sokáig támogatásra, gyorsan beilleszkedik a fiatalok csapatába, William legnagyobb bánatára még a szerelem is rátalál a menő sportoló, Nicholas képében. Ahogy egyre közeledik a kisérettségi, a fiatalok úgy válnak egyre idegesebbé, a gátlástalan Bennett amúgy sem diszkrét tréfái egyre durvábbakká válnak, egyre több áldozatot követelnek, míg végül az egyik diák teljesen elveszti a talajt a lába alól, és gyilkos ámokfutásba kezd.

03a57faa6cfcfa613cd314b85ebcc173.jpgVarju Kálmán alakítja William Carlisle-t. Az alapvetően kedves, segítőkész fiúban végig van valami taszító, amitől mindenki tartja a három lépés távolságot. Hogy érdekesebbé, vonzóbbá tegye a személyiségét, különböző történeteket talál ki, amelyekkel hol szánalmat, hol félelmet, hol szeretetet és megértést akar ébreszteni a társaiban. Ő az egyetlen, aki megelégelve Bennett „játékait”, szembe mer szállni a fiúval. Bár csalódik Lillyben, mégis neki meri leginkább megnyitni a lelkét, és neki fejti ki furábbnál furább gondolatmeneteit.
 
63cff38cf0862e1d3cd314b85ebcc173.jpgAz új lányt, Lilly Cahill-t Réti Adrienn játssza. Lilly-nek ez nem az első iskolaváltása, így kissé nemtörődöm a beilleszkedést illetően. William-mel való barátsága egészen érdekes, fogékony a problémáira, segítene neki, aggódik érte, de valahogy mégis kerüli. A fiú iránti érzései végül félelembe csapnak át, mikor William már szinte őrülten irányítgatná. Nicholas-szal való kapcsolata is inkább csak kis kamaszszerelem, bár erről nem a lány tehet, ő teljes szívvel szeretné a fiút.
ab31ac61bd386b7f3cd314b85ebcc173.jpgA vagány vezér, Bennett Francis szerepében Lengyel Tamás látható. Bennett gonosz tréfáival szemben szinte senki nincs biztonságban, még saját barátnőjét is nyugodt szívvel felhasználja ahhoz, hogy csúfot űzzön Chadwick-ből. Nagyszájú, nagyhangú alfahím, aki elvárja, hogy mindig ő legyen a középpontban, és mindenki úgy ugráljon, ahogy ő fütyül. A szivatásaitól egyedül Nicholas-nak nem kell félnie, a darab végére ki is derül, miért.
 
 
afc587741993d52f3cd314b85ebcc173.jpgBennett barátnőjét, Cissy Franks-et Bata Éva játszotta. Cissy is egy érdekes lány: színötös, eminens tanuló, de emellett ő az egyik legvagányabb lány az iskolában, a nagydumájúságot valószínűleg Bennett mellett sajátította el. Különös elvei vannak a családról és a gyereknevelésről, nagyon vágyik a szabadságra, ezért legfőbb célja kiszabadulni Stockport-ból, ki a nagyvilágba. Az ehhez vezető utat pedig a tanulásban látja, úgyhogy a bandázás, pletykázás is csak akkor jöhet, ha mindenből ötöst kap, különben lelkileg összeomlik.
 
 
459c278ee175abee3cd314b85ebcc173.jpgKarácsonyi Zoltán alakítja Nicholas Chatmant. Nicholas azzal lóg ki a sorból, hogy élsportoló, ennél fogva nála a tanulás csak mellékes elfoglaltság, bár azért sokat lehet látni a leckével szenvedni. Lehengerlő, megnyerő modorával bármelyik nőt megszerezheti magának, nyíltan elkötelezni nem is nagyon akarja magát. Mivel Bennett-től nem kell tartania, ő élvezi a fiú kínzásait, olyannyira, hogy mindet fel is veszi telefonra, és sosem próbálja meg lebeszélni Bennett-et az újabb szivatásokról, pedig talán egyedül rá hallgatna a barátja.
 
320027_1.jpgA dundi Tanya Gleason szerepében Herczeg Adrienn volt látható. Tanya fő elfoglaltsága az evés, valamint az Anderson tanár úrról való szerelmes álmodozás. Ő az egyik állandó áldozat, erre kövérsége és gyávasága ad okot és lehetőséget, hiszen minden bántás után sírva fakad, legrosszabb esetben is a szüleihez szalad panaszkodni, de sosem áll a sarkára.
 
 
 
bd73be3d37f4d4303cd314b85ebcc173.jpgA másik ilyen áldozat Chadwick Meade, őt Telekes Péter játssza. Chadwick szegény szülők ösztöndíjas gyermeke, a kutatómatematika tudósa. Halkszavúsága, szerencsétlenkedései és zsenialitása miatt Bennett állandóan megalázza, Chadwick ezt hagyja, tűri, mert mint kiderül, még mindig jobb Bennett gonoszkodása, mint az, ami egy másik teremben várna rá. Bár William a legjobb barátjának gondolja, Chadwick is tart a fiútól.
 
 
A Punk Rock egy olyan darab, aminek a tapsrendje után még órákig lehet gondolkodni, hogy ki mit miért tett és miért úgy tett. A kérdésekre természetesen nincsenek egyértelmű válaszok, sem a Punk Rock-ban, sem az életben, de muszáj remélni, hogy a valóságban nem történnek olyan tragédiák, mint amik a darabban.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr534371581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása