2012. február 26. 10:14 - franyokriszta

Mikve

1.jpgA mikve az ortodox zsidók rituális fürdője, ahol havonta egyszer az asszonyok megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel, engedelmes feleségként. Itt játszódik a Pesti Színház darabja, ahova a fürdősasszony Shoshana nemrég segítséget vett fel, Shira személyében. Ám Shira nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, folyton-folyvást túllépi a feladatkörét: ő nem csak a fürdésben segítene az itt megforduló nőknek, ő segíteni akar. Mindenben. Az ifjú menyasszonynak enyhítené a házasságtól való félelmét, a beteg kislánnyal játszana, a férje által vert nőt pedig megszökteti. Ám a szöktetés nem lesz teljesen sikeres, ezért a mikvében ragad nyolc különböző életkorú, gondolkodású nő, akiket különböző titkok nyomnak, és el kell dönteniük, mi a legfontosabb: hogy engedelmes feleségek legyenek, vagy hogy segítsenek egymáson. És ezáltal önmagukon is.

2.jpgA vallási szabályokhoz a fürdőben szigorúan ragaszkodó Shoshanát Pap Vera játssza. Kedves, ámde könnyen megdühödő fürdősasszony, a régebbi vendégek jóságos barátja, a pletykákkal is csínján bánik. Viszont feladatkörét sosem hajlandó átlépni, nem hajlandó észrevenni a Chedva testét borító ütésnyomókat, struccként inkább homokba dugja a fejét. Családanyaként folyton aggódik a közösséget elhagyó lányáért, minden pénzét az ő taníttatására és álmaira áldozza. Rengeteg humoros és szívszorító pillanat fűződik az alakításához.
 
3.jpgA mikve nyugalmát megbolygató Shirát Eszenyi Enikő alakítja. Ő nem az ortodox vallásban nőtt fel, ennél fogva kevésbé érzi a szabályok súlyát. Ezért sem tudja megérteni, hogy Shoshana és barátnői miért nem voltak hajlandóak észrevenni az egyértelmű jeleket. Hatalmas empátia lakozik benne, remekül ért az emberekhez, de néha kicsit elhamarkodva, forrófejűen cselekszik. A pletykák addig nem zavarják különösebben, míg Tehila nem fordul ellene, ez viszont komoly csalódást jelent számára. Természetesen neki is megvan a saját titka, az otthoni családi drámája is felszínre tör a darab végére.
 
4.jpgEsti hálás szerepében Börcsök Enikő volt látható. Esti egy butácska asszony, akinek az egész életét a családja tölti ki, a rajongásig szereti a férjét és a vele együtt töltött időket, ezért lelkesen készül minden mikvére, valamint imádja mind a hat gyerekét. Az elbarikádozás során eleinte nem is érti, mi történik, miért nem engedi őket haza Shira, miért kockáztatja, hogy ő is engedetlen feleség legyen. Ezzel a lassabb felfogásával igen sok humoros pillanatot szerez a darab során.
 
5.jpgHindit Igó Éva alakítja. Az erős, határozott nőnek az első felvonásban nincs túl jelentős része a történetben, kicsit hangolja Shoshanát Shira ellen, közben nagylelkűen segíti barátnőjét a lányával kapcsolatban, kicsit pletykálkodik, kicsit intrikál. A második felvonásban viszont már jóval hangsúlyosabbá válik, az ő hazugságai fordítja Shira ellen a nők többségét, majd végül kiderül, milyen súlyos titkokat hordoz, mennyit áldozott a családjáért, és mennyire elbizonytalanodott női mivoltában. Hindi megtörése a darab egyik legmeghatóbb jelenete.
 
6.jpgHegyi Barbara játssza Chedvát, a gazdag és befolyásos politikus feleségét. A férje brutálisan bántalmazza, ám ő az évek során képes volt erről hallgatni és azzal a hazugsággal hitegetni a környezetét és saját magát, hogy csak elesett. Egészen addig nem látja be, hogy segítségre van szüksége, míg Shira rá nem döbbenti erre, akkor viszont már nincs megállás, hajlandó felrúgni az egész életét, hogy a lányával együtt biztonságba kerüljön. Ám a búvóhelyük mégsem bizonyult teljesen titkosnak, kétségbeesésében a mikvébe menekül, kirobbantva ezzel a darab fő konfliktusát. A bezártság során végül előtör belőle a kérdés: miért nem segített rajta soha Shoshana, Hindi és Esti? Barbara egyik legszebben kijátszott pillanata a darab végi döbbenet, ahogy a nők sorra mellé állnak, szembefordulva a férjekkel, vallási előírásokkal.
 
7.jpgA rettegő fiatal lányt, Tehilát Péter Kata alakította. Minden fűszálba kapaszkodva menekülne a szülei által eltervezett házasság elől, még Shoshanát is hazugságra akarja rávenni, ám hiába, muszáj férjhez mennie a kiválasztott, számára ismeretlen férfihez. Bár szeretné szeretni a férjét, a félelemtől folyton lemerevedik a férfi előtt, ezért számára a házasélet csak szenvedés és fájdalom. Az idők közben barátnőjévé avanzsáló Mikinek elárulja, hogy valójában más férfit szeret, és Miki unszolására találkozik is a férfival, de a találka helyszíne a férfi esküvője. A reménytelenséget belátva Tehila végül komoly, visszafordíthatatlan döntést hoz.
 
8.jpgA nagyvilági Mikit Réti Adrienn játssza, az ő feladata a legnagyobb drámai feszültségek feloldása néhány humoros megjegyzéssel. Még csak most ismerkedik az ortodox vallással, a férje kérésére, ezért elég idegenül mozog a szigorú szabályok szabta világban, főleg mivel nem is nagyon akarja elfogadni ezeket a szabályokat. Bár keresi a konfliktushelyzeteket, azért segítőkész is, Tehilával próbálja észrevetetni az élet szépségeit, és azonnal a vélemények terén rokonlelkű Shira mellé áll a bajban.
 
9.jpgTalán a legnehezebb szerepe az Elishevát alakító Stefanovics Angélának van. Bár övé a darab utolsó szava, számára ez egyben az első szó is, amit kimond az este folyamán. Chedva tizenéves, önkéntesen néma, szellemileg fogyatékos lányát játssza, akinek a betegségeiért az apja által kiváltott lelki törés a felelős. Shoshanával ellenségesen viselkedik, mivel a nő nem hajlandó észrevenni édesanyja tragédiáját, míg Shirával hamar megtalálja a közös hangot, kölcsönösen segítik egymást, valamint Tehilához is különös kapcsolat fűzi.
 
A mögöttem ülő úr úgy jellemezte a darabot az előadás végén, hogy ilyen esetek csakis a nőkkel történhetnek meg: pletykálnak, kavarják a kavarnivalót, gonoszkodnak egymással, aztán bajba kerülve egymás vállán sírnak, és együtt mindent nevetve megoldanak. Aztán meg kezdik az egészet elölről. Ki tudja?
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr754208112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása