2018. június 10. 18:48 - franyokriszta

Elhunyt asszonyok szelleme - Rebecca

25354144_10159707279225501_1685155257502273827_n.jpgNői megmondó-magazinok egyik kedvelt témája, hogy mégis mit kezdjünk egy bimbózó kapcsolatban azzal a bosszantó ténnyel, hogy szívünk jóképű és lenyűgöző választottjának bizony van múltja is - adott esetben egy gyönyörű nővel megspékelve. Daphne du Maurier hősnőjének azonban valószínűleg a legjobb tollú terapeuták sem tudnának bombabiztos tanácsot adni.

25395991_10159707279820501_1419567271512976997_n.jpgUgyanis a fent említett - csak Én néven ismert - naiv hősnőnk életét is egy elhunyt első feleség szelleme és öröksége keseríti meg, mert lehetett ugyan Rebecca de Winter bármilyen gyönyörű, a velejéig romlott volt. Erről persze a nagyvilág, és ennek szürke kis pontja, Én mit sem tudott, számukra Rebecca az eszményi feleség volt. Már ez is nagy teher lett volna Én számára, aki egy Monte Carlo-i út során végzetesen beleszeretett a megözvegyült Lord Maxim de Winterbe, de az igazi megpróbáltatás csak újdonsült férje otthonában várt rá. Manderley-ben ugyanis minden elődje keze nyomát őrzi, és a változások legnagyobb kerékkötője a házvezetőnő, Mrs. Danvers, aki abnormális ragaszkodással óvja egykori úrnője emlékét. 25354124_10159707281470501_826980045804324375_n.jpgÉn jól-rosszul, nagyrészt egyedül küzd a beilleszkedéssel, a kísérteties házzal, valamint bú- és dührohamokkal terhelt férjével, mikor robban a bomba: Manderley öblében, Rebecca elsüllyedt vitorlásában megtalálják a rég eltemetettnek hitt asszony holttestét, és a nyomok egyértelműen gyilkosságra utalnak - az első számú gyanúsított pedig a köztiszteletben álló Max. Én pillanatok alatt felnő az új feladathoz, és bár ő súlyos titkok tudója, mindennél fontosabbá válik számára a boldogságuk, biztonságuk megóvása. És ugyan a világ minden úton-módon betenne nekik, végül a szerelmespár mégis esélyt kap arra, hogy új életet kezdjen.

en.jpgKomoly karakterfejlődést kellett felvázolnia Dancs Annamarinak Én szerepében, de ezt tökéletesen teljesítette. Énje kezdetben egy bájos, ámde háttérbe húzódó, félénk, ügyetlen és kissé kislányosan hebrencs társalkodónő, aki nem is akar kitörni ebből a szerepből. Maxim azonban kitépi a korlátjai közül, de kezdetben úgy tűnik, Én belefullad a számára idegen úri miliőbe. Aztán viszont kiderül, hogy igazi "teher alatt nő a pálma" típusú nővel állunk szemben, és Annamari ugyanolyan hitelességgel hozza a tántoríthatatlan, vasakaratú nő szerepét, mint a korábbi mosolygós kislányt - és emellett a hangja is varázslatosan, hol szívfájdítóan, hol szívmelengetően szól.

max.jpgHasonlóan tökéletes Szabó P. Szilveszter is Maxim de Winter szerepében: az igazi hideg angol nemesúr, akinek a keményített inge alatt érző szív dobog. Éveken keresztül tűrte Rebeccától a folyamatos megaláztatást, és végül dühében iszonyatos dolgot tett. Bár mélyen eltemette magában szégyenét és a lelkiismeret-furdalást, az azért bizonyos időközönként csak előtör belőle, szétpattintva ezzel a visszafogottan mosolygó, ironikus és szerelemre ácsingózó páncélját. A holttest megtalálásától kezdve egy megtört férfi és egy védelemre szoruló kisfiú keverékét láthatjuk, és Énnel együtt csak remélhetjük, hogy még talpra tud állni. Szilveszter szólódalai méltán kaptak vastapsot, Annamarival pedig gyönyörű párt alkottak - jó lenne őket többször ilyen szerepben, felállásban is látni.

danvers.jpgA negatív, nyomasztó hősnő gúnyáját Polyák Lilla öltötte magára - és a törékeny színésznő lenyűgöző Mrs. Danverst varázsolt a színpadra. Már egyetlen pillantásával megfagyasztotta a vért az erekben, mozdulatai is halálos fenyegetést hordoztak magában, annak ellenére, hogy a házvezetőnő valójában soha senkivel szemben nem volt durva vagy tiszteletlen. Gyerekkorától fogva istenítette Rebeccát, így a hibáit sem volt hajlandó meglátni, rajongása pedig odáig fajult, hogy szinte el sem fogadta a nő halálát, az új feleségnek nem volt hajlandó megadni a Mrs. címkét, és mindenhol Rebecca szellemét vélte látni. A nyomozás végeredménye azonban minden illúzióját összetöri, ezért őrülete utolsó felvonásaként mindent elpusztít maga körül. Hátborzongatóan csodálatos előadás!

hopper.jpgA komor hangulatú történetbe azért csak kellett egy humoros karakter is: Szulák Andrea Edith Van Hopper szerepében pedig remekül csempész némi napfényt a melankóliába és drámába. Amerikai nagyasszonya botrányosan harsány, az illemet hírből sem ismeri, mint ahogyan az empátiát vagy a bájt sem. Ez pedig rengeteg kacagtató pillanatot szül. Híres férfifaló, az özvegy - és vagyonos - férfiak a kedvenc ínyencségei, és cseppet sem zavarja, ha közröhej és döbbenet tárgyává válik. A hoppon maradást azonban rosszul kezeli, ilyenkor azonnal fő fegyveréhez, a bántó gúnyhoz nyúl.

fawell.jpgA világfi Jack Fawell szerepében Mészáros Árpád Zsolt igazi megélhetési szemétláda: elhunyt személyek és a zsarolás sem okoz neki álmatlan éjszakákat, és mindehhez olyan behízelgő, mézes-mázas mosolyt villant, mintha épp a világegyetem megmentésében segédkezett volna. Rámenős, élvhajhász, pénzéhes "rokon", aki a vérfertőzéstől sem ódzkodik, és megrögződése, hogy kedvelik a nők - de az úthenger stílusa hőseinknél pont nem nyerő. Így pedig hiába kapaszkodik minden fűszálba, búcsút inthet kényelmes luxuséletének.

25289184_2119124364976990_8519799953495118697_n.jpgUnalmasabb pillanataimban néha nekifutottam annak a megoldhatatlan feladatnak, hogy eldöntsem, melyik a jobb Lévay-musical: az Elisabeth vagy a Rebecca, de sosem sikerült megválaszolnom magamnak a kérdést. Ugyanis a "fiatalabb lánytestvér" is olyan, hogy hemzseg a fülbemászó, jól megkoreografálható melódiáktól, egymást váltják a megmosolyogtató és a könnyeztető jelenetek, szemkápráztatóak a díszletek és a jelmezek, és a szereposztással sem lehet hibázni. A Rebecca ezúttal is hatása alá vont, még napok múlva is be-beugrott egy-két olyan részlet, amit feltétlenül meg kellett beszélnünk - talán minket is kísértett a néhai Mrs. De Winter szelleme!

 

Fotók: Musicalinfo, Közönség.hu
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr2414032268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása