2018. február 19. 07:54 - franyokriszta

A párkapcsolatok labirintusa – Ájlávjú

15124721064981_49.jpgA szerelmet már annyian és olyan sokféleképpen énekelték meg – legyen szó boldog, mindent elsöprő vagy tragikus végkimenetelű esetről –, hogy sokszor azt hihetnénk, nincs már mit mesélni róla. Pedig van, és mennyi minden, hiszen a szerelem az örök téma! Annyi fordulatot vehet egy-egy románc… Hol zsákutcába ütközünk, hol megunjuk a bolyongást a labirintusban, de a szerencsések mindig párban jutnak ki. Nos, a Centrál Színház most arra vállalkozott, hogy a szerelem legtöbb arcát mutassa be.

1512472069714_49.jpgRendhagyó előadás az Ájlávjú, hiszen csak négy színész játssza el a több tucat karaktert, és a jelenetek között a szerelmi témát leszámítva nem nagyon van kapcsolat, mindig új és új emberek életébe csöppenünk bele. Díszletek alig vannak, a jelmezeket bármelyikünk hordhatná, így a színészek szinte csak a zenére és egymásra támaszkodhatnak – na meg a zseniális szövegkönyvre. A két felvonás alatt ugyanis tényleg bejárjuk az elsöprő-félrecsúszó szerelmek minden állomását (bár egy gyerekvárási rész még beleférhetett volna), és közben megdöbbentően sokszor ismerhetünk magunkra és ismerőseinkre. 15124720699228_49.jpgHiszen ott van az első randi a lázas készülődéssel és a kínos hallgatásokkal, a feszített életritmus mellett háttérbe szoruló magánélet, az első szex előtti aggasztó izgalom, majd később a belefásulás, a „már mindenki megházasodott, csak én nem” érzés, szakítások, gyerekek és megőrülő-kicentrifugázott szülők, válás és végül az elkerülhetetlen vég, a halál. A jeleneteket elsöprő humor szövi át, többségük pedig kis túlzással tényleg bármelyikünkkel megeshetne, míg az abszurd pillanatok, a börtönrandi vagy éppen a szexuális vállalásokról kötött szerződés (ami a skandinávoknál már tervben van…), oldják azt az érzést, hogy „Ezek tényleg az én életemet mutatják be?”.

15124720856449_49.jpgA négy színész hol együtt, hol párban, hol egyedül uralja a színpadot, de minden esetben tökéletesen kiegészítik, segítik egymást, és mind megkapják a maguk lehetőségét hol prózában, hol dalban, mikor igazán brillírozhatnak. Vári-Kovács Péter mozis macsódrámája karfacsapkodósan zseniális, Ágoston Katalin szerelemre vágyó, bizakodó teniszcsillaga gyönyörű melódiában nosztalgiáztat mindenkit. Ódor Kristóf Hannibal Lectert idéző rémisztő pszicho-Cupidója igazi bravúr, míg Balogh Anna pártában ragadó koszorúslánya akkorát énekel és olyan átéléssel, hogy sorra koppannak az állak a nézőtér padlóján.

15124721062105_49.jpgBár az előadás jelentő részét a szüntelen, könnyezve nevetés jellemzi a közönség részéről, a második felvonás felétől egy hirtelen jött csavarral a szívbemarkoló, torokszorító három, mérföldkő jellegű életállomáshoz zakatolunk el – és (nem) meglepő módon ezek a legmélyebb, legemlékezetesebb pillanatok. Vári-Kovács Péter régóta házasságban élő, még mindig szerelmes, és erre a tényre rácsodálkozó szólója közben könnyes szemmel irigykedünk, majd Balogh Anna az elhagyott, újrakezdeni vágyó, de erre még képtelen nő minden keserűségét és fájdalmát zúdítja szokatlan formában ránk úgy, hogy nincs, akinek ne esne meg rajta a szíve. Az epilógus előtt pedig még Ágoston Kati és Ódor Kristóf bájos öregecske kettőse villantja fel az özvegyek halk, félénken jelentkező élni vágyás hajtotta utolsó éveit. Három, egymástól nagyon különböző jelenet, amelyek tökéletessé koronázzák ezt a nagyszerű előadást.

15124720860181_49.jpgAz Ájlávjú egyik legnagyobb előnye, hogy nincs olyan felnőtt (vagy már tinédzserkorú?) ember, aki legalább egy hasonló pillanatot ne élt volna át élete során. Azonosulni tehát könnyű, de a humortengernek köszönhetően nem kell semmit sem a szívünkre venni, nyugodtan hihetjük azt, hogy ezek a történetek nem is rólunk szólnak. Az egyetlen dolgunk tehát csak az, hogy érezzük jól magunkat – ez pedig nagyon egyszerű, a Centrál csapata gondoskodik róla!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr413678208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása