2017. január 26. 08:02 - franyokriszta

A szerelem vak. És beszédhibás – My Fair Lady

14817265372217_5.jpgFiatalabb koromban szerettem volna Audrey Hepburn lenni. Nagyon tetszett a szépsége, a törékenysége, a szelíd bája. Évek hosszú sora alatt beletörődtem (nagyjából), hogy valószínűleg sosem leszek Audrey Hepburn. De a hozzá kötődő dolgokat még a fájdalmas felismerés ellenére is szeretem, így nem volt kérdés, hogy akár hisztérikusan visítozva, idegbajos, álláskockáztató módon, de jegyet kell szereznünk a My Fair Lady-re. Sikerült.

Az 1900-as évek elején járunk Londonban, ahol a hóbortos Higgins professzor szó szerint belefut a rongyos virágárus lányba, Eliza Doolittle-be – aki nem hagyja szó nélkül, hogy az úr tönkretette egy csokrát. 14817264962743_5.jpgAz esetből hamar vita kerekedik, amely során Higgins nem győzi kritizálni a lány borzalmas kiejtését. Okfejtését a szintén nyelv-fanatikus Pickering ezredes is hallja, így a két férfi fogadást köt: hat hónap alatt Higgins hercegnőt farag Elizából. Akár akarja a lány, akár nem. Higgins módszerei elég sajátosak, és hát Elizának sem kell a szomszédba mennie pár elmés élcért, így a tűz és víz páros rendszeresen válogatott szavakkal küldi el a pokolba a másikat, és a vérengzést csak Pickering csitítgatásának köszönhetően kerülik el. doolittle.jpgMégis, Eliza a kiszabott időre tényleg finom úri hölggyé avanzsál – bár közben hőseinknek része van egy félresikerült, végtelenül vicces lóversenypályai bemutatkozásban, egy fiatal udvarló felbukkanásában és egy pénzéhes apa moralizálásában – és Higgins megnyeri a fogadást. És elveszti Elizát, fafejűségének hála. Vagy kaphat még egy esélyt egy ennyire furcsa páros? Nos, bízzunk a sors humorérzékében!

eliza.jpgÉn nem tudom, hogy Tompos Kátya is küzdött-e olyan vágyakkal gyerekkorában, mint én, de neki sikerült: Audrey Hebpurnné vált! Elizájáról mindig egy vízbe pottyant kismacska jutott eszembe: prüszköl, kimeresztett körmökkel állandóan támad, villogtatja a szemét, de amint túl van a veszélyen, már törleszkedne egy kis szeretetért. Félteni sosem kellett, bárkivel szemben megvédi magát, a férfiakat is úgy irányítgatja, mint az egy ilyen magabiztos nőhöz illik, miközben teli van érzelemmel és áhítja az elismerést. Gyönyörű hang, gyönyörű alakítás, gyönyörű nő!

higgins.jpgAlföldi Róbert pedig a tökéletes Higgins professzor: az a típusú gentleman, aki kifogástalanul megjelenésű, de amint kinyitja a száját, mindennek vége – nem is értjük, hogyan szerethet bele Eliza, miközben mi magunk, nézők is rajongunk érte! Egoista, önimádó pukkancs, akit néha kicsit bele kéne fojtani egy kanál vízbe. Ráadásul még vak is: nem ismeri fel, mi zajlik körülötte, a mások érzése mellett a sajátját sem érti. De néha felvillan a zseni jelmeze alól az igazi ember is: egy félénk, visszahúzódó kisfiú, aki egyszerre vágyik és fél a szeretettől.

pickering.jpgMindig is úgy tartottam, hogy a My Fair Lady „kiszúrás-szerepe” Pickering, hiszen ez a két nagyon erős karakter állandóan háttérbe szorítja a csendesebb katonát. Cserna Antal is kevés kitörési lehetőséget kap, de finom, korrekt ezredese remek balansz a két véglet között, és remek szarkasztikus megjegyzéseket tehet.

doolittle1.jpgMagyar Attila Alfred Doolittle-je a tejföl: elképesztő tájszólásával akkora poénokat mond, hogy csoda, hogy nem szakad le a tető a röhögéstől! Anglia legnagyobb moralistája egy pénzéhes, nagydumás, csak magával és az alkohollal törődő kókler, aki minden helyzetben ki tudja magát hozni mártírnak. Ezt a szerepet rá találták ki – és szerencsére tökéletesen érzi, hol van az a határ, amit ha átlépne, már sok lenne. Így viszont öröm minden felbukkanása!

higginsne.jpgMint ahogy Borbás Gabié is: Higginsnéje ugyan nem kap túl sok időt a színpadon, de azt minden másodpercében kihasználja! A fia hibáival tisztában lévő, cinikus, de aranyszívű úrinő némi szemöldökvonogatás után még a kikupált Elizával is megbékél – sőt, legnagyobb támaszává válik! Az ő élces megszólalásai terelik talán a jó út környékére makacs fiát, míg mi csodálhatjuk, hogy Borbás Gabi egy mondattal is egy teljes szerepívet tud felfesteni elénk.

1481726523314_5.jpgSajnos viszont nem tudom azt mondani, hogy ez a My Fair Lady tökéletes – két kisebb-nagyobb hibája is van. Az első a „nem szűz nézőknek” jelenthet gondot, de bizony úgy hiányzik az a Csudijó vagy éppen a Ma éjjel úgy táncolnék – tudom, tudom, újrafordítás, modernizálás kell, csak hát már úgy belénk égett! A másik hiba is nehezen orvosolható: az előadás méltán olyan népszerű, hogy csak véres harcok árán lehet rá jegyet venni – pedig úgy ismételnék! Higgyék el, megéri megküzdeni érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr2212155887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása