2015. december 09. 12:55 - franyokriszta

Shakespeare mulat - Sok hűhó semmiért

12294619_1189901704372794_7285883674080000915_n.jpgIzgatottan és elfogultan ültem be a Sok hűhó semmiért premierjére. Egyrészt mert egyik kedvenc Shakespeare darabomról van szó. Másrészt mert míg kortársaim épp egy sorozatsztár kockás hasi domborművéért bomlottak, én többek között oda meg vissza voltam Kenneth Branagh csípős szóvirágaiért és Emma Thompson nem kevésbé finom replikáiért (jó, elismerem, a kockás hasak sem hagytak hidegen). Szóval eddig kettőből 100%-os aránya volt a komédiának – és a Centrálos premier után az arány nem változott, csak a merítés.

12321472_1189904561039175_8349697293157627981_n.jpgAz érzelmek és Celsiusok fűtötte Messinában vagyunk, ide, egészen pontosan Leonato házába érkezik meg Don Pedro és kísérete egy ki tudja, kikkel vívott háborúcska után. A katonák azonban nem adnák fel a harcokat, csak ezúttal csókkal csatáznának. Szerencsére Leonato házának hölgyei készek az ilyen kihívásokra. Beatrice és Benedek is nyelvvel vívja párbajait: nem győzik egymást szidalmazni, nyaktekertebbnél kacifántosabb sértéseket és élceket vágnak egymás fejéhez. Állítólag ennek a civódásnak köze nincs a szerelemhez, de hát mi nézők naivan azt gondolhatjuk, hogy dehogynem, az táplál minden harapós oda-vissza vágást. A herceg és sleppje is úgy gondolja, érdemes lenne megtréfálni a kettőst, ezért mindkettővel elhitetik, hogy a másik őrülten szerelmes belé. 12348129_1189904947705803_6972678086713280360_n.jpgPersze ezt nem szemtől szembe mondják hőseinknek – pont úgy intézik, hogy előbb Benedek, majd Beatrice is hallja minden szavukat, amelyet a másik vonzalmáról ejtenek. Ennek örömére persze a kettős menthetetlenül egymásba bolondul. Na de vissza az igaz, kierőszakolatlan szerelemhez, ami a herceg kiskedvence, Claudio és a házigazda lánya, Hero között szövődik – szemet szúr a vonzalom a főnemesnek, és ha már úgyis imádja Claudiot, közben is jár az érdekében. Míg Pedro a liebling kedvéért udvarol, Claudióban a fattyú hercegöccs, János gróf elülteti a féltékenység csíráját, ami elég hamar hamvában hal, mivel Hero és Leonato is igent mond a herceg kérésére, így Claudio kénytelen hamar lehűlni: ő nősül, nem a főnök. Jánost ez persze még jobban zavarja: az alapvetően is májbajos gróf őrülten féltékeny Claudióra a hercegi kegyért, míg ő még mindig a megvetett öcs szerepében parádézhat. Ugyanis csak nem rég adta fel bátyja elleni lázadását, de ezt már rossz döntésnek tartja. 12345539_1189903764372588_1841180254180431619_n.jpgSegítségére siet jobbkeze, Borrachio (Mészáros András), és egy csellel szétzilálják a törékeny idillt: Boracchio és Hero komornája (Botos Éva) enyelgését János gróf úgy „leseti ki” a herceggel és a vőlegénnyel, hogy a nőt Heronak állítja be. A csalfaságnak meg is lesz az ára: az esküvőn Claudio a végletekig alázza ellökött menyasszonyát, és ebben kezdeten Leonato is társa. Mivel a valóság masszív ködbe burkolózik, a pap azt tanácsolja, Herot állítsák be halottnak, mert legrosszabb esetben is a halál lemossa róla a rágalmakat. Azonban az ügyefogyott őrség megtudja Boracchiotól az igazságot, Claudio és a herceg apróvá zsugorodik szégyenében, előbbi hajlandó „kárpótlásul” elvenni Leonato unokahúgát is – persze az utolsó pillanatban kiderül, hogy Herot rejti a sűrű fátyol, Benedek és Beatrice elhatározásának örömére hőseink kettős esküvőt tartanak, és még a szökésben lévő Jánost is elfogják.

beatrice.jpgPokorny Lia maga a megtestesült Beatrice. Harsány, hetyke, folyton ugrásra kész, folyton boldog, az agya szünet nélkül mozgásban van, és már megtanult a keserűségeiből viccet és erényt kovácsolni. De a szíve arany, és akit egyszer oda bezárt, azt foggal-körömmel védi. Ezért is alakulhat ki az a furcsa helyzet, hogy bár Lia brillírozik a humoros jelenetekben, mégis a legmélyebb, legemlékezetesebb pillanata az, mikor a dühtől és a kétségbeeséstől sírva férfivá válna, és bosszút állna. De mivel nem férfi, kénytelen a harcra valaki mást rávenni...

benedek.jpgMéltó párja Schmied Zoltán Benedekje, akinek legalább olyan gyorsan jár el a nyelve, ha élcelődésről van szó. Bár Benedeket mindenki úgy jellemzi, hogy a legboldogabb ember, mégsem látjuk szinte sosem mosolyogni – ő inkább az élő cinizmus szobra, aki bármilyen nemesnek vélt értéket ki tud forgatni. Míg rá nem jön, hogy bizony őt is meg tudja csalni a nőgyűlölő szíve. A hallgatózós jelenete bravúros, akárcsak az ezt követő csábító énje. És innen pofon egyszerűen vált át veszélyes, rideg kihívóvá.

claudio.jpgRada Bálint alakította az ifjú szerelmes, majd többszörösen meggyötört lelkű Claudiót. Szegény firenzei pottyan többszörösen a pokol legmélyebb bugyrába, hiszen már szerelme elnyerése közben is ott röpdös a feje körül a féltékenység gonosz mementója, majd megcsalt, aztán nőgyilkos férfi lesz belőle. Ezeket a hatalmas váltásokat Bálintnak még kicsit élesen sikerült hoznia, túl nagy volt az ugrás az egyes érzelmi állapotok között, de pár előadással elsimulnak ezek a szögletek is, és még érzékletesebbé válik a szerelmes fiú hányódása.

hero.jpgShakespeare mostohán bánt Heroval, sokszor szinte élő díszletté varázsolta az őket alakító színésznőket. Így Ágoston Katalin sem gyakran kap itt lehetőséget, hogy kitörjön a gyönyörű Hero némaságából – de ha megkapja, él is vele! Fifikás, kicsit talán maró lány, aki még a szerelemben is racionális marad. De kénytelen szembesülni azzal, hogy az ő igazsága a férfiakéval szemben mit sem ér, megaláztatása mindünknek fáj, és talán a bosszúéhesebbek kevésbé fogadják örömmel, hogy azonnal megbocsát az őt meggyalázó Claudionak. De a mézeshetek alatt csak ad ezért egy kis fejmosást.

pedro.jpgSimon Kornél Pedro hercegként mindenki felett áll, de nagy bábjátékosként azért mindenbe beleártja magát – olyan dolgokba is, amihez nem ért, vagy amibe nem kéne. Önjelölt Cupidoként előbb Claudiot segíti közelebb kacifántos módon Hero kezéhez, majd az ő mesterkedésének köszönhetően nyitják fel Beatrice és Benedek szemét. Viszont ha sértés éri – márpedig Claudio fájdalma számára sértés –, akkor előbújik belőle a kegyetlen, parancsoláshoz szokott nagyúr. Aki el tudja ismerni tévedését.

leonato.jpgLeonato csak első-második pillantásra tűnik a felelősség súlya alatt is boldog apának, örömapának – Papp János a szerep minden rétegét felvillantja. A büszke házigazdától és apától elevez a pajkos összeesküvőig, az elfoglalt, mogorva nemesig, hogy végül a végtelenül lesújtott, megtört szülőből visszatérjen az origóhoz. Hero megtagadását olyan élettel, fájdalommal adja elő, hogy ez válik a bohém komédia csúcspillanatává.

janos.jpgVári-Kovács Péter a „sötét nagyúr”: már a tekintete is mérgező, a keserű féltékenysége átitatja a levegőt. Szerencsétlen helyzetben is van, hiszen lépten-nyomon emlékeztetik köpönyegforgatására. Csoda, hogy szétfeszíti a bosszú? Nem, mint ahogy az sem, hogy a remekül előadott sunyi képmutatását minden naiv lélek elhitte.

11215708_1189904537705844_191352708505158165_n.jpgA második felvonásban lép színre a viccosztály, Magyar Attila Lasponyájának vezetésével, ahol Cserna Antal Furkó szomszédként a mitfahrer. Lasponya a törvény betűjét kívülről sajátos nyelvezeten ismerő rendőre nekem egy hajszálnyit sok talán, míg a beszédhibákkal halmozott Furkó háttérbe is szorul, hogy onnan nevettessen. És hogy véletlenül se oldjanak meg semmit. Micsoda szerencse, hogy segítségükre van a kiöregedett diák, a maffiózó és a kocsmáros látszatú trió (Sáfár Kovács Zsolt, Éless Béla és Juhász Lajos hármasa) – nekik legalább terem némi kompetenciájuk a feladathoz.

12289676_1189904931039138_4086746398019193645_n.jpgA Sok hűhó semmiért egy remek „alapanyag”, amelyből a Centrál Színház is egy mérhetetlenül bájos, csak nyomokban elszomorító, de a végső igazságérzetnek kedvező darabot kotyvasztott a gyönyörű, buja térbe. Nagy, színes forgatagú tömegjelenetek simulnak bele a szenvedélyes párbeszédekbe vagy monológokba, és azzal a gondolattal távozunk a nézőtérről, hogy pár napig legalább, de bizony szívesen éltünk volna ezen a tájon, abban az időben. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr968148340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása