2015. március 24. 18:34 - franyokriszta

Twist Olivér

10417557_761662770577705_2179551640615443944_n.jpgMegkockáztatom, hogy nincs olyan ember, aki legalább egy próbálkozás erejéig gyerekként ne kacérkodott volna a színészettel. Gyermeki öröm! És pont ez a szépsége az amatőr vagy éppen tanodás előadásoknak is: az előadók még nem vérprofik, de annyira szívből, lelkesedésből játszanak, hogy ez gond nélkül befedi a gyakorlat hiánya okozta lyukakat, bájos elegyet varázsolva végül a deszkákra. Pont, mint a Thália Tanoda vizsgaelőadásán.

A Twist Olivér pedig rettentően hálás, megfelelő darab, ha színészpalántákról van szó: nemcsak azért, mert a szereplők többsége gyerek, hanem mert mindenféle érzelmet fel lehet benne villantani:11081450_763517343725581_8975744817631261410_n.jpg boldogságot, bajtársiasságot, félelmet, szomorúságot, félelmet, haragot, elhagyottságot, szóval remekül lehet facsargatni a szíveket és bombázni a rekeszizmokat. A főszereplőnk ugyanis a kis árva, Twist Olivér, aki nem ijed meg a saját árnyékától, ezért hamar a saját lábán kéne megállnia. Azonban egy-két utcai és „nevelőszülői” kaland után belecsöppen egy igen érdekes társaságba: csupaszív, mindig boldog zsebmetszők között talál otthonra, akiket a hóbortos Fagin vett óvó szárnyai alá. Olivér azonban nem igazán lépkedhet a züllés útján, hiszen már első akciójánál rendőrkézre kerül, azonban a jóságos kizsebelt, Mr. Bronlow (Rékai Nándor) magához veszi a kisfiút, 19219_763517373725578_3793435139298471068_n.jpgaki elhunyt lányára emlékezteti. A zsebtolvaj banda azonban nem ereszt, hiszen az egykor itt felcseperedett, azóta is üzleti kapcsolatokat ápoló, erőszakos Bill Sykes (Komornik András) attól tart, hogy Olivér „köpni fog”, ezért mindenképpen vissza kell terelni a fiút a csapathoz. Olivér azonban belekóstolt már a tisztességes életbe, és inkább ezt választaná. Már ha tehetné, de Sykes vonakodó párja, Nancy vezetésével csak visszarabolják a kisfiút. A körülmények különös összjátéka révén viszont hamar kiderül Bronlow számára, hogy Olivér valójában az unokája, és Nancy is látja, hogy Olivérnek jobb helye lenne az öregúrnál, ezért ha kell, árulással és önfeláldozással, de visszajuttatja a fiút oda, ahova valójában tartozik. Így a happy end édeskeserűvé válik.

1.JPGCsorba Jázmin torkában kincs van, ezt tökéletesen be tudta bizonyítani Twist Olivérként. Az eseményekkel sodródó, szeretetre vágyó, élénk kisfiút láthattunk a színpadon, akit ugyan szakadatlan ostromol az élet, mégsem csügged szinte soha. Ha pedig ne adj’ isten mégis, akkor egy olyan gyönyörű Lát-e még? című dalt hallhatunk tőle, hogy győzzön közben nem megszakadni a szív!

Kósa Zsolt Fagin végtelenül hálás szerepét kapta, hiszen az italt nem megvető, csak felületesen nézve önző, de valójában érző szívű, atyai zsebmetsző-vezérének minden pillanata ziccer, amit remekül ki is játszik. Remekül váltogatja a gyáva, könnyen megfélemlíthető ember becsületes és önös érdekei közötti mérleg nyelvének állását.

3.JPGA hamisságban fő partnere Svindli, akit Nagy Sándor formált meg. A gyerekek körében bandavezér, Fagin jobb keze, aki már rég felnőtt ehhez a feladathoz: úgy tud tekintélyt parancsolni kortársai körében, hogy mégsem nő sosem túlzottan föléjük, így ki sem kell szakadnia a bandából. És a veszteségeket ugyanúgy meg tudja érezni, mint mentora.

Nancy szerepét nem egy színésznő szeretné egyszer eljátszani pályája során – ezúttal Szegfű Ildikó nyerte el a karaktert. A nagyhangú, határozott, erős akaratú nő azonnal térden csúszó, bármikor megalázható, gyöngy bábbá válik, ha megjelenik a színen méltatlan szerelme, Bill. De ha egyszer más is beférkőzik a szívébe…

2.JPG10897982_758281820915800_2341934227804543885_n.jpgMindenképpen szót érdemel még Moksony Milla is, aki két különböző szerepben jelenik meg a két felvonásban: az elsőben mint Mrs. Sowerberry, aki pár napig Olivér munkaadója a temetkezési vállalatnál, majd a másodikban virágárusként tűnik fel. És két teljesen eltérő karakterben mutathatja meg, milyen gyönyörű, kristálytiszta hang birtokosa!

Egy szívbemarkolóan gyönyörű történet, sok-sok ígéretes tehetség, akiknek a nevét még valószínűleg sokszor fogjuk hallani, és kedves, aranyos szárnypróbálgatások – ez a Twist Olivér, a Thália Tanoda tálalásában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://esszineszbenne.blog.hu/api/trackback/id/tr457301115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása